МОК не указ! Росіянам та білорусам продовжили санкції у ще одному олімпійському виді спорту

15.05.2023 10:36   -
Росіянам та білорусам продовжили санкції у гімнастиці

Міжнародна федерація гімнастики залишила в силі рішення про відсторонення російських та білоруських спортсменів. Про це повідомляє спортивна редакція «Харьковских известий».

Рішення продовжити спортивний бан російським та білоруським гімнастам було прийняте на засіданні Виконавчого комітету Міжнародної федерації гімнастики (FIG), що відбулося у турецькому Стамбулі.

Як зазначається на офіційному сайті організації, після нової оцінки ситуації, щодо російських і білоруських спортсменів та інших офіційних осіб з цих країн, Виконавчий комітет Міжнародної федерації гімнастики вважає, що попередня заборона на виступ представників з рф та білорусі у змаганнях під егідою FIG залишається в силі. Також у світовій федерації гімнастики продовжать слідкувати за поточною ситуацією і можуть переглянути це рішення залежно від того, як вона змінюватиметься. Наступне засідання Виконавчого комітету FIG має відбутися наприкінці липня.

Відзначимо, що до Міжнародної федерації гімнастики входять сім гімнастичних дисциплін: спортивна гімнастика, художня гімнастика, спортивна аеробіка, спортивна акробатика, стрибки на батуті та паркур.

Повну заборону на виступ спортсменів з рф та білорусі у своїх змаганнях Міжнародна федерація гімнастики ввела ще 4 березня 2022 року, майже одразу після початку повномасштабної кривавої війни в Україні, яку розв’язала росія за підтримки білорусі. На початку березня вже цього року санкції для представників країн-агресорів були продовжені. Але після останніх рекомендацій Міжнародного олімпійського комітету, який дозволив виступ атлетів з росії та білорусі на міжнародних змаганнях у нейтральному статусі, FIG знов розглянув це питання і вирішив таки не скасовувати своїх попередніх санкцій.

Це вже не перший випадок, коли росіян та білорусів не допустили до світових змагань, навіть незважаючи на нові рекомендації МОК. Зокрема в олімпійських видах спорту атлетам з країн-агресорів продовжили бан в бадмінтоні, баскетболі, волейболі, гандболі, легкій атлетиці, хокеї, кінному спорті, серфінгу та скелелазінні.

Втім є і такі міжнародні федерації, які, починаючи з квітня цього року, почали допускати спортсменів з росії та білорусі до турнірів під своєю егідою. Наприклад, у велоспорті, дзюдо, важкій атлетиці, настільному тенісі, гольфі, стрільби з лука, тенісі, тріатлоні, тхеквондо та фехтуванні. Через це Міністерство молоді та спорту України заборонило українським спортсменам виступати на міжнародних змаганнях, в яких будуть брати участь росіяни або білоруси.

Нагадаємо, що саме з цієї причини українці пропустили цьогорічний чемпіонат світу з дзюдо, який минулої суботи завершився в Катарі.

Також зазначимо, що міністри 35 країн світу нещодавно підписали спільну заяву до Міжнародного олімпійського комітету стосовно перегляду останніх рекомендацій щодо спортсменів з рф та білорусі. В Україні про не допуск росіян та білорусів до міжнародних змагань неодноразово заявляли Президент України Володимир Зеленський, Верховна рада України, Міністерство молоді та спорту, НОК України, місцеві ради, в тому числі, й депутати Харківської міської ради.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.