Мiсiя допомоги – газета «Харьковские известия»

18.08.2020 03:56   -
Автор:
До молодіжної громадської організації «Харківський центр волонтерів» постійно звертаються за допомогою сім`ї та особи, які в зв`язку з цією проблемою опинилися в складних життєвих обставинах. Їм дуже необхідна допомога та підтримка волонтерів, які намагаються робити все можливе задля надання відповідної допомоги. Це і поїздки з гуманітарною місією та виступом волонтерського соціального інтеграційного театру до модульного містечка, табору «Ромашка», військового шпиталю, до дитячих будинків та інтернатів, що розташовані безпосередньо в зоні АТО. Це надання психологічної допомоги, організація культурного дозвілля, проведення соціальних акцій, різноманітних тренінгових програм.
Кожна така родина — це своя історія життя, біль та сльози, невпевненість в завтрашньому дні. Тому волонтери стараються усіма силами підняти емоційний та духовний стан наших підопічних, допомогти їм повірити в добре майбутнє.
Прикладом таких сімей стали родини Грушенцових, в якій виховується 14 власних дітей, Косолапових, Акопян, Слободянюк, Келюх та інші. Дуже приємно те, що члени цих родин також стали займатися волонтерською діяльністю, брати участь в соціальних акціях та заходах, вести активний спосіб життя.
Командою «Харківського центру волонтерів» у Харківському регіоні успішно реалізується соціальний проєкт «Місія допомоги», який спрямований на підтримку внутрішньо переміщених осіб та приймаючих громад, соціалізацію осіб з інвалідністю, надання їм всебічної допомоги.
В межах проєкту передбачено: надання соціально-гуманітарної підтримки та допомоги особам, що постраждали від військового конфлікту на сході України, зокрема дітям, людям похилого віку, людям з інвалідністю, багатодітним, малозабезпеченим та прийомним сім`ям, військовослужбовцям, організація їх культурного дозвілля з метою адаптації у суспільстві, активізація волонтерського напряму роботи з ВПО.
Так, в межах його реалізації в форматі вебінарів проводиться комплексне навчання та впровадження тренінгового курсу «Школа єдності». А на початку серпня було успішно проведено творчий захід «Музика заради миру!» з виступом волонтерського соціального інтеграційного театру для тимчасових переселенців із зони АТО, молоді, соціальних категорій сімей, сім`ї СЖО, багатодітних, малозабезпечених, прийомних родин, родин, що виховують дітей та молодь з інвалідністю, волонтерських родин.
Це було справжнє свято та подарунок для сімей. Дійсно, музика справді може творити дива, зближати людей, приносити мир у їх серця та душі. Волонтерський театр своїм чудовим виступом ще раз підтвердив це.
Реалізація проєкту «Місія допомоги» буде продовжуватися та сприяти приверненню уваги громадськості до проблем внутрішньо переміщених осіб та приймаючих громад, підвищенню духовного та психологічного стану родин ВПО, розширенню кола їх спілкування, організації їх культурного та змістовного дозвілля, залученню молоді до волонтерської роботи з ВПО, поширенню інформації про соціальну роботу в територіальній громаді на принципах соціального партнерства та налагодженню ефективної взаємодії органів влади, громадських організацій, бізнес-сектору та засобів масової інформації.
Станом на 1 червня в місті Харкові зареєстровано 88,7 тис. внутрішньо переміщених осіб. Це 72 167 сімей. Серед переселенців людей працездатного віку — 50 %, пенсіонерів — 30 %, дітей — 15 %, людей з інвалідністю — 5 %. Всього з 2014 року в Харкові було зареєстровано понад 120 тис. внутрішньо переміщених осіб, повідомила на засіданні першої в Україні Координаційної ради з питань внутрішньо переміщених осіб заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан.
Координаційна рада створена за розпорядженням Харківського міського голови Геннадія Кернеса.