Майже половина субсидіантів може залишитися без грошової допомоги (відео)

27.07.2021 19:05   -
Субсидіантів попереджають про тотальні перевірки

Українців, які отримують субсидії, ретельно перевірять. Більш того, хто буде проти – залишиться без грошей. Кабмін планує карати субсідіантов за відмову впустити в квартиру контролерів. Детальніше – в сюжеті кореспондентів телевізійної групи «Харьковских известий».

Кабінет міністрів пропонує урізати норми надання субсидій майже вполовину. Про це йдеться у проекті постанови Уряду. Під час карантину, коли українці залишалися вдома, нормативи збільшили на 50%. Тому і розмір субсидії зріс. Наразі Кабмін планує його знову скоротити.

Крім цього, у Мінсоцполітики розробили проект постанови, який дозволить по-новому перевіряти отримувачів державної пільги. Згідно документу, інспектори зможуть прийти до будь-якої квартири та обстежити її на наявність дорогої техніки, меблів та іншого майна, що не міститься у реєстрах. Якщо перевіряльників господарі у квартиру не пустять, субсидію можуть тимчасово скасувати. Наразі майновий стан субсидіантів вже перевірило Міністерство фінансів: надсилаючі запити до фіскальної служби.

“Це проводилася Міністерством фінансів верифікація. Верифікація на підставі банківської системи, системи реєстру транспортних засобів, системи платників податків і так далі. Вони звіряли усі дані, які можливі і доступні Міністерству фінансів”, – говорить Лариса Болгова, директор Департаменту соціальної політики.

Експерти вважають, що такі перевірки стануть частим явищем, оскільки в Держбюджеті України вже зараз не вистачає коштів для надання пільг за діючими тарифами. Тож коли вартість комунальних послуг знову зросте, потрібно буде або вносити зміни до бюджету 2021, або зменшити кількість пільговиків в рази. За попередніми прогнозами тільки цього року без державної допомоги залишаться 40% субсидіантів.

Раніше ми повідомляли про те, що у Міністерстві соцполітики обіцяють перерахувати субсидії за травень і червень 2021 року до середини липня. Однак субсидії отримають не всі.