Ліквідація нелегальної зайнятості населення – один з резервів детінізації економіки

11.10.2018 11:48   -
Автор:

Чому це важливо? Чим ризикують громадяни, погоджуючись на роботу без офіційного працевлаштування? Про це сьогодні розповів в.о. начальника Харківського управління Офісу великих платників податків ДФС Валерій Любічев.

Несплата податків з «тіньових» доходів призводить до того, що країна втрачає мільярди гривень, які мали б потрапити до бюджету. У свою чергу перевірки ДФС України суб’єктів господарювання щодо «сірих» зарплат показують, що 46% перевірених платників податків мають такі порушення.
Але ж з суми зарплати формуються такі відрахування, як податок на доходи фізичних осіб, єдиний соціальний внесок, військовий збір.
Тобто від надходжень до бюджетів за рахунок оподаткування доходів, які отримують громадяни, залежить вчасне отримання пенсій, фінансування закладів освіти, охорони здоров’я, оборони, безпеки, культури, забезпечення надання грошової допомоги багатосімейним і малозабезпеченим громадянам та інших виплат соціального напряму.
До речі, в Харківському управлінні Офісу великих платників податків ДФС обслуговуються великі підприємства, якими за 9 місяців 2018 року до місцевого бюджету сплачено 775,7 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб, що на 112 млн. грн. або на 16,9 % більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування склали 2,6 мільярди гривень. Це на 329 мільйонів гривень, або на 14,3% більше ніж за аналогічний період минулого року.
Крім того, «тіньова» зарплата має негативні наслідки для найманих працівників. Зокрема, це відсутність соціальних гарантій, передбачених для працівника, – права на відпустку (у тому числі на час вагітності та пологів), страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, права на оплату листків непрацездатності. Також громадяни втрачають пенсійний стаж (і, як наслідок, при досягненні пенсійного віку не можуть отримати навіть мінімальної пенсії) та можливість отримання допомоги у разі втрати роботи. Звичайно, трудовий стаж можна докупити. Для цього слід сплатити однією сумою внески за періоди, коли громадянин не працював офіційно. Тож, чим довший такий період – тим більша сума.
Крім того, наслідком «тіньової» зайнятості є також погіршення бізнес-середовища та інвестиційного клімату через формування недобросовісної конкуренції (за рахунок «тіньової» зарплати занижується собівартість продукції).
Разом з тим, отримання нелегальних доходів призводить до соціального шахрайства – коли громадяни користуються послугами соціального забезпечення але не здійснюють жодних відрахувань до бюджету.
Наразі ДФС разом зі Службою з питань праці, Пенсійним фондом та Національною поліцією розпочали перевірки на ринку праці згідно з розпорядженням Кабміну «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» від 5 вересня 2018 року №649-р.
За одного неоформленого працівника несумлінним роботодавцям прийдеться заплатити штраф 112 тисяч гривень
Тож з метою уникнення непорозумінь з Державною фіскальною службою, пропонуємо роботодавцям не чекати проведення перевірок, працювати в правовому полі та дотримуватися законодавства про працю.