Харківський музей просить допомогти врятувати цінний твір мистецтва

20.07.2022 10:56   -
Новини Харкова: Художній музей просить допомогти врятувати твір мистецтва

По допомогу звертається директорка Харківського художнього музею Валентина Мизгіна. Порятунку потребує величезний твір – живописний плафон роботи художника М. Уварова. Про це повідомляють “Харьковские известия”.

Розпис так званого плафону (5,1х3,5 метри), виконаний художником Уваровим М.М. наприкінці ХІХ ст., було виявлено в одному з закладів Хароква. Про художника відомо, що він народився в Богодухові (1861 р.), помер у Харкові (1942 р.). Навчався в малювальній школі М.Д. Раєвської-Іванової в Харкові, закінчив Академію мистецтв (Петербург, 1883-90). Брав участь у виставках Товариства харківських художників, відкрив у Харкові клас рисування і живопису, до ІІ світової війни працював реставратором в Українській картинній галереї (нині Харківський художній музей).

Творів Уварова майже не зберіглося. Тим більш цінним є живописний плафон його роботи.

“Сьогодні цей твір перебуває під дахом, що протікає. Для транспортування плафону у безпечне місце потрібно здійснити певні реставраційні роботи щодо закріплення фарбового шару і тільки після цього намотати полотно на спеціальний вал (це має бути труба Д – 50 см, довжина – 400 см)”, – розповіла Валентина Мизгіна.

Для спасіння твору музею потрібні матеріали для реставраційних робіт (клей осетровий, кролячий або спеціальний синтетичний) та допомога у виготовленні дерев’яного валу або пластикова труба відповідного розміру.

Раніше ми повідомляли, що картини харківської художниці показали у Грузії.