Харківському тролейбусу виповнилося 84 роки (фото)

01.05.2023 15:55   -
Харківському тролейбусу виповнилося 84 роки

Перша тролейбусна лінія завдовжки 6,6 км була урочисто відкрита в Харкові 1 травня 1939 року. Про це повідомляють Харьковские известия.

Лінія проходила від пл. Радянської (зараз на цьому місці знаходиться сквер «Вічний вогонь») по вул. Університетській, пров. Спартаківському, пл. Тевелєва (зараз – пл. Конституції) та вул. Карла Лібкнехта (зараз – вул. Сумська) в парк імені Горького. У 1940 році тролейбусну лінію продовжили до Південного вокзалу.

У жовтні 1941 року під час наступу німецьких військ тролейбуси використовувалися як барикади в центрі Харкова і були серйозно пошкоджені. Відновити їх роботу вдалося лише у травні 1944 року. 1960-70-ті роки стали періодом найактивнішого розвитку у Харкові тролейбусної системи. Кількість маршрутів зросла з восьми в 1967 році до 38-ми в 1981-му, а довжина контактної мережі збільшилася майже втричі. В той же період було збудовано тролейбусні депо №2 та 3, які обслуговують харків’ян і сьогодні.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

2011 року на маршрутах з’явилися перші тролейбуси з низькою підлогою, пристосовані для пасажирів з обмеженими фізичними можливостями. З 2019 року почалося значне оновлення рухомого складу. Загалом місто отримало понад 130 сучасних тролейбусів, у тому числі і з автономним ходом.

За кількістю автономних тролейбусів та маршрутів, які вони обслуговують, Харків посідає перше місце серед усіх тролейбусних господарств України.

2021 року в місті з’явився перший ретро-тролейбус. Останній у Харкові класичний ЗІУ-682 був відновлений як історичний. Цьому тролейбусу вже понад 30 років, він призначений для проведення екскурсій, участі в парадах та виставках техніки.

Через повномасштабне вторгнення росії в лютому 2022 року рух тролейбусів довелося припинити. Внаслідок обстрілів частина тролейбусів була пошкоджена. Проте вже у травні рух транспорту відновився. Відтоді кількість маршрутів та тролейбусів на лініях регулярно збільшується.

ОСТАННІ НОВИНИ