Харківські вчені за допомогою 3D-принтера допомогли відновити роботу ліфта у дитячій лікарні (фото)

27.06.2023 09:27   -
Харківські вчені на 3D-принтері виготовили деталь для ліфта

Викладачі ХПІ за допомогою 3D-принтера створили деталь, завдяки якій в Харківській клінічній дитячій лікарні № 16 було відновлено роботу ліфта. Про це повідомляють Харьковские известия з посиланням на пресслужбу НТУ “ХПІ”.

З початку повномасштабної агресії рф проти України, в лікарні залишались важкохворі діти та малеча. Під час повітряної тривоги малечу доводилось переносити до бомбосховища на руках, бо ліфт не зупинявся у підвалі через брак датчика.

Вирішити проблему змогли викладачі ХПІ Дмитро Сівих та Олександр Істомін.

Як розказав один із авторів розробки Дмитро Сівих, у старому ліфті неможливо було застосувати існуючі датчики, бо вони потребували додаткового живлення, яке відсутнє в старому ліфті.

Щоби вирішити проблему, треба було повторити механізм перемикання контактів та розмістити його в корпусі штатних розмірів. Науковці ХПІ знайшли сучасні герконові реле необхідних електромеханічних характеристик та потужний неодимовий магніт для магнітного керування перемиканням контактів. Все це вони розмістили в корпусі, який за розмірами штатного датчика роздрукували з пластику на 3D-принтері.

Деталь, виготовлену на 3D-принтері, майстри вже встановили та налагодили роботу ліфта від підвалу до верхнього поверху у дитячій лікарні.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ОСТАННІ НОВИНИ