Каразінський університет спростував обвинувачення МОЗ у саботажі міжнародного іспиту з основ медицини (IFOM)

14.08.2019 10:20   -
Автор:
Зокрема, як повідомили у Каразінському універсиеті, у соціальних мережах і мас-медіа поширюється заява Міністерства охорони здоров’я про те, що під час складання студентами 3 курсу спеціальності «Медицина» Каразінського університету міжнародного іспиту з основ медицини (IFOM) відбувся «спротив» і «саботаж». Насправді, стверджують представники університету, у день проведення міжнародного іспиту з основ медицини (IFOM) вхід в університет був вільним, аудиторії, де мали проходити іспити, були належним чином підготовлені та відчинені, комп’ютерна техніка повністю налаштована і підключена до системи складання іспиту, уся необхідна інформація заздалегідь була доведена до студентів і працівників університету. Студенти, які бажали взяти участь у екзамені (IFOM), були забезпечені з боку адміністрації університету та медичного факультету усіма належними можливостями.
Утім, за інформацією вишу, організація складання іспитів з боку Центру тестування не відповідала умовам і стандартам проведення державних іспитів. Зокрема, зафіксовані й задокументовані численні порушення з боку організаторів іспиту, зокрема щодо несвоєчасної явки частини представників Центру тестування (прокторів) до аудиторій університету, а також для підписання акту виставлення та зняття постів поліції. Мали місце технічні проблеми в роботі програмного забезпечення, за що відповідає Центр тестування. Університет неодноразово заздалегідь офіційно звертався до Міністерства охорони здоров’я із проханням роз’яснити проблемні питання організації екзамену, однак відповідей так і не дочекався.
«Наголошуємо, що жодного випадку «саботажу» проведення міжнародного іспиту з основ медицини (IFOM) у Каразінському університеті не було і не могло бути, адже університет, попри наявність численних серйозних нормативно-правових і організаційних колізій навколо запровадження іспиту, забезпечив усі необхідні умови для проведення ЄДКІ за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоров’я». Жодного «зриву» іспиту IFOM не було. Крім того, за результатами перевірки знань студенти Каразінського університету, які складали іспит (IFOM), у загальному рейтингу серед університетів України, набрали 29,7 % і здобули 8 місце. Проте у низці публічних виступів працівників МОЗ та Центру тестування стверджувалося, що рівень знань студентів-медиків університету є найнижчим у країні.Наголошуємо, що поширена інформація є неправдивою», — зазначили у Каразінському університеті.