Юні харківські фізики від’їжджають до Варшави на міжнародний турнір

05.07.2019 13:11   -
Автор:
Команду готували до турніру Заслужений учитель України, доцент фізичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Захар Майзеліс, а також переможець минулорічного турніру, а нині вже студент другого курсу університету Григорій Овчаренко. Учасники команди, які закінчили ліцей цього року, планують вступати до Каразінського університету.
Для турніру команди розв'язують 17 дослідницьких задач, які публікуються майже за рік до турніру. Потім на турнірі команди доповідають розв'язання задач одна одній і відстоюють у форматі фізбоїв.
«Зараз закінчуємо презентації, обговорюємо, як відповідати на питання, готуємо питання доповідачам з інших країн. розповідає Захар Майзеліс. – Тематика завдань є найрізноманітнішою. Найчастіше вони є мультифізичними, поєднують декілька розділів фізики. Тому задачі з одного боку є дуже цікавими школярам, а з іншого – дають можливість продемонструвати всі їхні знання».
До складу харківської команди цьогоріч увійшли п’ятеро учасників – Володимир Мащиць, Семен Кононенко, Ілля Шкірко, Ілля Хорошко, Дарія Гончар.
«Участь у турнірі допомагає набути поглиблені знання з фізики, такі, які простягаються далеко за межі шкільної програми. Ще ми використовуємо для моделювання процесів дуже багато цікавого програмного забезпечення. Це для мене є вкрай важливим. Все це дає мені можливість займатися наукою вже в школі», – розповідає 11-класник Володимир Мащиць.
Нагадаймо, що торік команда учнів харківського ліцею №161 «Імпульс» здобула срібну медаль у півфіналі турніру, який проходив у Пекіні (Китай).
Довідково. Міжнародний турнір юних фізиків (International Young Physicists' Tournament, IYPT) – одне з найпрестижніших міжнародних змагань з фізики для школярів, проходить з 1988 року у різних країнах світу щороку. В багатьох країнах міжнародному турніру юних фізиків передують національні турніри, переможці яких здобувають право представляти країну на міжнародному рівні.