Як працює сучасна система страхування

15.06.2022 12:00   -
 СК VUSO - Як працює сучасна система страхування

Чи можна передбачити фінансові ризики? Чи існують цивілізовані способи захисту від них? Відповідь на ці та інші питання дає система страхування. Придбавши поліс, людина захищає себе від ймовірних фінансових витрат у майбутньому. Тобто, якщо раптом щось станеться з самою людиною, приміром, вона важко захворіє, або з її майном, страхова компанія виконає свої зобов’язання і виплатить компенсацію. А коли договір не оформлений, тоді доведеться усі витрати брати на себе.

У чому сутність страхового договору

Це письмова угода між особою, яка купує поліс, та страховою компанією. Наразі доступні різні варіанти оформлення цього документа. Якщо раніше це можна було зробити виключно в офісі, то зараз простіше замовити більшість договорів в онлайн режимі на сайті обраної організації.

Страхувальник не обов’язково може бути застрахованою особою. За допомогою поліса він може захистити іншу людину. Часто трапляються випадки, коли власник підприємства купує медичну страховку для своїх співробітників, і тоді вони будуть вважатися застрахованими, а фірма — страхувальником. Також, купуючи поліс ОСЦПВ, людина захищає свою відповідальність перед третіми особами, якщо вона стане винуватцем ДТП. У цьому випадку компенсацію отримують постраждалі, а не власник страховки.

Як страхування зменшує фінансові ризики

Уявіть, що ви за кермом власного авто і, порушуючи правила дорожнього руху, пошкоджуєте чужу машину. Якщо є автоцивілка, то будуть компенсовані усі збитки, заподіяні постраждалим. За необхідності вони отримають гроші не лише на ремонт автомобіля, але і на лікування. Щоправда, винуватець ДТП у такому випадку не одержить нічого. Допомогти йому зможе заздалегідь оформлений поліс КАСКО. За таких обставин його власник також отримує гроші на ремонт авто.

Або ще такий приклад. У ванній кімнаті стався прорив труби і вода все зіпсувала. Якщо у власника квартири є на руках страховий поліс, то компанія сплатить за ремонт та пошкоджені речі. Правда є нюанс: гроші виплатять тільки за те майно, що було включено в поліс. Тому важливо уважно вивчити умови угоди зі страхувальником, щоби точно знати, що буде компенсовано.

Що ще слід знати про страховий договір

Цей документ буде діяти протягом визначеного часу. Після того, як термін скінчиться, слід придбати новий.

Оплатити поліс можна двома способами: внісши одразу повну суму або виплачувати окремими платежами щомісяця чи щоквартально. Як показує практика, частіше усього одразу купують поліси автострахування ОСЦПВ та КАСКО. А ось страхуючи здоров’я та нерухомість, людина має можливість віддавати гроші окремими платежами за певний період.

Переважна більшість страхових полісів мають франшизу. Це та сума, яку у разі настання критичного випадку людина повинна сплатити самостійно. Наприклад, якщо в договорі ОСЦПВ зафіксовано її розмір 2000 грн, то у випадку пошкодження чужого автомобіля через порушення правил дорожнього руху власник поліса заплатить постраждалому цю суму, а компанія доплатить решту необхідних коштів. Купуючи поліс, варто розуміти, що чим більший розмір франшизи, тим дешевше буде коштувати страховка.

 СК VUSO - Як працює сучасна система страхування

Найбільш популярні види страхування

Існує велика кількість видів страхування, серед них найбільшою популярністю користуються:

  • медичне. Допомагає сплачувати послуги під час амбулаторного та стаціонарного лікування. Оформивши такий договір, клієнт може розраховувати на те, що йому повністю компенсують усі затрати, якщо він захворіє;
  • автострахування. ОСЦПВ гарантує виплату компенсації на ремонт постраждалого автомобіля, якщо власник поліса став винуватцем аварії, а КАСКО дає можливість отримати виплати на ремонт власної машини;
  • страхування нерухомості. Дуже добре захищає майно від наслідків стихійних лих або інших катастроф. Є обов’язковим для нерухомості, що знаходиться в іпотечному кредиту.

Важливо зрозуміти головне — необхідно обрати надійну компанію. А для цього слід зібрати якомога більше інформації про неї, врахувати рейтинги, відгуки. Бажано, щоби компанія працювала на страховому ринку тривалий час, як, наприклад СК «VUSO», яка вже 20 років надає своїм клієнтам дієву підтримку.