Іран визнав, що помилково збив ракетою український літак

11.01.2020 09:05   -
Автор:
В офіційній заяві йдеться про те, що трагедія сталася через “людський фактор”, а винних обіцяють притягнути до відповідальності. Там також підтвердили, що літак помилково сприйняли за ворожий об'єкт після того як він повернув у бік військового центру Корпусу вартових Ісламської революції.
“Причиною катастрофи українського літака стала “людська помилка”, допущена в кризовий період через “авантюризм” США. Наші глибокі співчуття та вибачення нашому народу, сім’ям усіх жертв та іншим постраждалим країнам”, – написав на своїй сторінці у Twitter голова МЗС Ірану Джавад Заріф.
Зізнання вже прокоментував президент України Володимир Зеленський: “Ранок сьогодні не був добрим, але приніс правду. Ще до закінчення роботи міжнародної комісії Іран визнав свою провину в збитті українського літака. Але наполягаємо на цілковитому визнанні вини. Ми очікуємо від Ірану запевнень у готовності до повного й відкритого розслідування, притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій, офіційних вибачень по дипломатичних каналах. Сподіваємося, що розслідування надалі відбуватиметься без штучних затримок і перепон. Наші 45 фахівців мають отримати повний доступ і взаємодію для встановлення справедливості”.
Нагадаємо, вранці 8 січня у столиці Ірану Тегерані розбився український пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який виконував рейс “Тегеран-Київ”. На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив. Серед загиблих — 11 українців: 9 членів екіпажу, а також 2 пасажири.