Інклюзія у різних сферах життя — Харків стає доступнішим

26.09.2019 16:30   -
Автор:
Про це сьогодні, 26 вересня, на Східному форумі з питань інклюзії для посилення соціальної єдності, культури миру і справедливості повідомила віце-президент громадської організації «Креавіта» Олена Шингарьова.
Вона зазначила, що протягом багатьох років у Харкові системно працюють для створення доступної міської інфраструктури та розвитку інклюзії. Вчора, 25 вересня, учасники форуму з Донецької та Луганської областей ознайомилися з результатами цієї роботи і відвідали низку соціальних об'єктів, зокрема, школу №124 і Регіональний центр послуг на пр. Тракторобудівників.
«Ця школа архітектурно повністю доступна, де навчаються діти з фізичними обмеженнями, які пересуваються на інвалідних кріслах. Там створені рівні умови для всіх без винятку. Для нас це гордість. Ця школа була другою доступною в Україні і адаптована за участі нашої громадської організації. Таких в Україні зовсім небагато. Ще важливий об'єкт, яким ми також пишаємося, – це Регіональний центр послуг. Там в одній будівлі можна отримати величезну кількість послуг, усі послуги доступні, все відбувається швидко і зручно абсолютно для всіх, включаючи людей з інвалідністю», – зазначила Олена Шингарьова.
Вона повідомила, що в Харкові реалізується ще низка інклюзивних проєктів – робота «Інватаксі», щорічне вручення премії «Подолання», створено Інклюзивне модельне агентство, проводиться курс навчання жестовій мові «Почуй мене».
«Гості проявили великий інтерес до цього напрямку, аж до того, що готові приїжджати до Харкова і навчатися жестовій мові», – підкреслила Олена Шингарьова.
Вона зазначила, що розповість про всі ці проєкти учасникам форуму, і сподівається, що спільно вони допоможуть розвивати сферу інклюзії у всій країні.
«З радістю поділимося досвідом і досягненнями, які є, вислухаємо, що відбувається в сфері інклюзії в інших областях. Головне – це велика можливість об'єднати наші зусилля і зробити так, щоб в усій Україні інклюзія розвивалася. Намітимо спільні шляхи роботи. Це початок дуже складного, але ефективного шляху», – зазначила віце-президент громадської організації «Креавіта».
Нагадаємо, що 25-26 вересня в Харкові проходить перший Східний форум з питань інклюзії для посилення соціальної єдності, культури миру і справедливості. Захід організовано в рамках Програми розвитку ООН з відновлення та розвитку світу. У ньому беруть участь представники соціальної сфери з Донецької, Луганської та Одеської областей.