Європейський суд з прав людини прийняв позов УАФ проти росії

27.10.2022 14:50   -
Європейський суд з прав людини прийняв позов УАФ проти Росії

Позов Української Асоціації Футболу стосується компенсації масштабних збитків, які були завдані українському футболу російськими загарбниками, зокрема й у харківському регіоні. Про це повідомляє спортивна редакція Харьковских известий.

Про те що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у Страсбурзі прийняв позов УАФ на свої сторінці у Фейсбуці написав її президент Андрій Павелко.

«Це серйозний успіх нашої футбольної спільноти на шляху до покарання агресора! Адже, відповідно до офіційної статистики, ЄСПЛ відмовляє у розгляді позовів проти рф у 90-95%. Отже, робота, яку провела команда УАФ, спільно з українськими і іноземними юристами, регіональними асоціаціями та клубами була реалізована на найвищому якісному рівні. Дякую за це всім, хто допомагав нам в процесі підготовки позову! Позову, який вперше, на превеликий жаль, поєднав жахіття війни і футбол», – підкреслив керманич українського футболу, коментуючи звернення УАФ до суду в Страсбурзі.

Від початку повномасштабного російського вторгнення до України армія країни-агресора завдала колосальних збитків українській інфраструктурі, в тому числі, футбольним та спортивним об’єктам загалом.

Наприклад, у Харкові з футбольних об’єктів найбільшої руйнації зазнав стадіон «Сонячний» в П’ятихатках – сучасна спортивна арена, яка була збудована напередодні Євро-2012. До війни тут неодноразово тренувалася національна збірна України під час своїх зборів у Харкові, також на «Сонячном» постійно проходили календарні матчі чемпіонатів України з футболу. Після обстрілів на стадіоні були зруйновані поле, значна частина трибун та службових приміщень.

Також від ракетних обстрілів російських загарбників постраждали харківські стадіони «Динамо», ДЮСШ «Схід» та СК «Каразінський». Крім того, на початку червня загарбники пошкодили навчально-тренувальну базу «Металіст» у селищі Високому. Після ракетного обстрілу тоді у будівлях футбольної бази були вибиті майже всі вікна, сильно пошкоджені фасади, внутрішні приміщення та деякі комунікації. Крім того, було знищено частину закупленого обладнання та екіпірування команди «Металіст 1925» на новий сезон. Дісталося і футбольним полям, які також зазнали ушкоджень. Деякі наслідки ракетного удару по базі у Високому вдалося оперативно ліквідувати.

Втім, як відзначив Андрій Павелко, позов УАФ до Європейського суду з прав людини стосується не тільки відшкодування значних збитків, які нанесла рф футбольній інфраструктурі України.

«Ми розуміємо, що цей позов не поверне загиблих представників нашої футбольної родини… Та саме заради їх світлої пам’яті, заради підтримки їх рідних ми маємо домогтися максимального покарання для агресора. Фашистська росія буде покарана! Завдяки героїзму Збройних сил України, завдяки безкомпромісності у протистоянні з ворогом керівництва країни на чолі з Президентом Володимиром Зеленським, завдяки єдності футбольної спільноти і всього українського народу! Слава Героям! Слава ЗСУ! Слава Україні!» – написав президент Української Асоціації Футболу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіян та білорусів одним рішенням вигнали одразу з шести зимових видів спорту

Також він відзначив, що УАФ вдалося досягти лише першого важливого результату у протистоянні українського футболу проти агресора завдяки єдності всієї футбольної спільноти України.

«Паралельно із постійними обстрілами, евакуацією, активною допомогою військовим, медикам і вимушеним переселенцям представники футбольної родини збирали і систематизували необхідну інформацію, яка пізніше була професійно опрацьована і лягла в основу позову до ЄСПЛ. Військова агресія росії триває, тому ми продовжимо оновлювати інформацію щодо завданих збитків і надсилатимемо її в ЄСПЛ», – підкреслив очільник українського футболу.