Які галузі сплатили найбільше податків в бюджет Харкова у 2022 році

30.01.2023 12:34   -
Новини Харкова: Хто сплатив найбільше податків у 2022 році

Департамент адміністративних послуг та споживчого ринку проаналізував податкові надходження у розрізі галузей економіки. Про це повідомляють Харьковские известия.

За інформацію Головного управління Державної податкової служби у Харківській області, у 2021 році в галузевій структурі податкових надходжень до бюджету Харківської міської територіальної громади від платників податків переважала галузь торгівлі. Частка надходжень складала майже 17%.

Друге місце у 2021 році належало галузі промисловості, питома вага податкових надходжень від якої складала майже 14%, у тому числі за рахунок переробної промисловості (13,4%).

Сфера інформації та телекомунікацій знаходилась на третьому місці, частка податкових надходжень від якої складала 12%, що пов’язано з великою кількістю ІТ-спеціалістів у місті та потужним кластерним об’єднанням.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

У 2022 році війна внесла певні корективи в діяльність платників податків, що позначилось на галузевій структурі податкових надходжень до бюджету.

Так, за інформацією Головного управління ДПС у Харківській області, за підсумками 2022 року найбільше податкових відрахувань надійшло від галузей державне управління й оборона, обов’язкове соціальне страхування, які становили 30,7% у загальному обсязі надходжень або в 3,1 раза більше, ніж у 2021 році. На другому місці знаходиться сфера інформації та телекомунікацій, частка податкових надходжень від якої збільшилась на 1,6% порівняно з 2021 роком та склала 13,6%. Також збільшилась частка податкових надходжень від галузей освіти, охорони здоров’я та надання соціальної допомоги, яка становила 9,2% і 5,7% відповідно.

У той же час помітно зменшились податкові надходження від сфери торгівлі, питома вага яких становить 10,3% в загальному обсязі надходжень, що на 6,7% менше, ніж у 2021 році. Крім цього, майже вдвічі зменшилась частка податкових надходжень від діяльності промислових підприємств, яка склала лише 7,9%. Найбільше зменшення податкових надходжень відбулось у сфері операцій з нерухомим майном, частка яких скоротилась до 3%.

ОСТАННІ НОВИНИ