Як врятуватись від ядерної атаки або аварії на АЕС: алгоритм дій

04.10.2022 15:30   -
Як врятуватись від ядерної атаки або аварії на АЕС - новини України

Внаслідок можливої загрози ядерного удару, в Україні розробили алгоритм дій “як врятуватись від “брудної бомби”, ядерної атаки або аварії на АЕС”. Про це повідомляють Харьковские известия.

Ядерна зброя є зброєю масового ураження. Ядерні заряди можуть бути розміщені на різних типах ракет, торпед, бомб та артилерійських снарядів, якими росія постійно обстрілює територію України. Зрозуміти, що це була ядерна зброя, можна тільки після безпосереднього вибуху та отримання даних про радіоактивне забруднення території.

Радіологічний розсіюючий пристрій або, як ще його називають, “брудна бомба,” фактично є вибухівкою з радіоактивним матеріалом. Під час детонації радіоактивні речовини поширюються вибуховою хвилею.

У випадку застосування ядерної зброї, використання “брудної бомби” або вибуху на АЕС головне правило лишається незмінним: почувши сирену – прямуйте в укриття.

Центр стратегічних комунікацій при РНБО рекомендує:

  • якщо побачите спалах у небі – не дивіться у цей бік;
  • лягайте на землю, ногами у бік вибуху, щоб урятуватися від ударної хвилі;
  • постарайтеся закрити вуха навушниками і прикрийте всі оголені ділянки тіла;
  • прикрийте рот та ніс маскою;
  • слідуйте в укриття після того, як пройшла вибухова хвиля.

Оперативну інформацію має повідомити ДСНС, Генштаб, поліція чи місцева влада на сторінках їх офіційних сайтів чи соцмереж або в офіційних каналах у Viber чи Telegram. Якщо інтернет-звʼязок буде нестабільним, можна використовувати полегшені версії соцмереж (Facebook Lite, Messenger Lite).

Раніше ми повідомляли про те, що в Україні запрацював чат-бот з інструкціями на випадок хіматаки чи аварії.