Як отримати українське громадянство: нові правила

22.04.2023 16:18   -
Отримати українське громадянство стане складніше

Президент України Володимир Зеленський 21 квітня підписав законопроєкт, який передбачає нові правила отримання українського громадянства. Про це йдеться в картці законопроєкту №7606. Повiдомляють Харьковские известия.

Цей закон вносить зміни до ЗУ “Про громадянство України” та “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Документ передбачає запровадження іспитів зі знання державної мови, історії та Конституції України як умову набуття громадянства України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тариф на електроенергію для населення: наскільки він підвищиться та чому це необхідно?

Законопроєкт також регулює питання надання громадянства особам, які мають визначні заслуги перед Україною, не засвідчувати рівень володіння державною мовою. Протягом двох років вони зобов’язані скласти іспити з історії України, основ Конституції, на рівень володіння державною мовою та надати відповідний документ.

Відповідно до закону “Про громадянство України”, щоб отримати громадянство України, іноземцю необхідно подати заяву, задекларувати відсутність іноземного громадянства, безперервно проживати на території України понад 5 років (2 роки, за умови наявності чоловіка-громадянина України), мати дозвіл на імміграцію та джерело коштів на існування. Водночас у законі сказано, що необхідно вільно володіти українською мовою, проте про складання іспитів раніше не йшлося.