Харків’яни допомагають блокувати наркокрамниці – газета «Харьковские известия»

28.01.2020 06:38   -
Автор:
У вересні минулого року фахівці кафедри інформаційної технології Харківського університету внутрішніх справ презентували додаток, який блокує ймовірні канали продажу наркотиків у месенджері Telegram. До чат-бота користувачі можуть додати адреси можливих точок продажу, які пишуть на будинках міста. Після звернення адміністратор чату розглядає скаргу та блокує посилання.
З моменту презентації з чат-ботом ознайомилися понад 14,3 тисячі користувачів Telegram, з яких 3,6 тисячі виявили бажання регулярно допомагати блокувати адреси наркокрамниць.
За час роботи чат-боту користувачі надіслали на перевірку 4769 зображень, 7318 адрес у Telegram, 811 адрес веб-сайтів.
На цей час за допомогою громадян заблоковано 214 адрес у Telegram, що використовувалися зловмисниками для незаконного розповсюдження наркотиків, у тому числі шість «наркокрамниць», що працювали на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей. Наразі над удосконаленням чат-боту працюють кібери ХНУВС Роман Орлов та Владислав Плеханов.
Чат-бот «СтопНаркотик» — частина міської програми з протидії поширення наркоманії «Чисте місто». Протидіяти наркоманії міська влада планує комплексно. Крок за кроком. Так, наприкінці минулого року перший заступник міського голови Ігор Терехов обговорив з ініціативною групою створення соціального патруля, який боротиметься з поширенням наркотиків у Харкові.
— Почнемо з пілотного проєкту в Індустріальному районі, а потім плануємо, що цей досвід пошириться на все місто, щоб ми ефективно боролися з наркоманією. Міський голова Геннадій Кернес ухвалив рішення, що ми зобов’язані боротися з цим явищем, бо це лихо, яке вбиває наше молоде покоління. Будемо чесними: роботи тільки правоохоронних органів, щоб протистояти цьому явищу, мало. Щоб боротися ефективно, треба на цю проблему навалитися всім, — зазначив Ігор Терехов.

Чат-бот для месенджера Telegram «СтопНаркотик» @stopdrugsbot HTTP://T.ME/STOPDRUGSBOT

За цією адресою ви маєте можливість надсилати фотографії написів («графіті») з рекламою адрес наркокрамниць для їх подальшої деактивації.

Приєднатися до спільноти ви також можете у мережі Instagram.