Харків «звучатиме» на весь світ

25.01.2022 13:46   -
Харків отримав статус креативного міста ЮНЕСКО у номінації «Музика»

Минулої осені у Парижі до мережі ЮНЕСКО Creative Cities Network залучили 49 міст з різних країн світу. Харків отримав статус креативного міста ЮНЕСКО у номінації «Музика», чим дуже пишаються його мешканці та творча еліта, повідомляють “Харьковские известия”.

Мережа креативних міст ЮНЕСКО (UNESCO Creative Cities Network) створена у 2004 році з метою сприяння співпраці з містами, які визначили креативність як стратегічний фактор для свого сталого розвитку. До мережі входять майже 300 учасників у 7 областях творчості: ремесла та народне мистецтво, дизайн, кіно, гастрономія, література, медіа мистецтво, музика.

А тепер щодо України. У 2015 році Львів отримав статус креативного міста ЮНЕСКО у номінації «Література» та став першим у нашій державі містом, що увійшло до Мережі. Одеса стала другою у 2019 році, теж як місто літератури. Конкурс, завдяки якому міста отримують статус, проходить раз на два роки. У 2021-му приєднався Харків. Він потрапив до Мережі як музичне місто і недарма, адже у першої столиці потужний потенціал у цій сфері. Мешканці Харкова люблять музику настільки, що нею пронизані офіційні заходи та молодіжні ініціативи. Харків «звучить» у найкращих парках, нових світломузичних фонтанах, на фестивалях джазової, вуличної, класичної та електронної танцювальної музики, на концертах музикантів із всесвітньо відомими іменами та на перформансах представників вуличних культур.

В управлінні інноваційного розвитку та іміджевих проектів Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту ХМР запевняють, приєднуючись до Мережі, міста-учасники зобов’язуються ділитися своїми найкращими практиками та розвивати партнерські стосунки з громадським та приватним секторами. А титул міста-члена Мережі креативних міст є іміджевою та репутаційною перевагою, надає можливості для спільних міжміських і міжнародних проектів, для обміну досвідом та для залучення міжнародної фінансової допомоги.

Інфраструктура сприяє

Харків має розвинену музичну інфраструктуру, найбільш визначними об’єктами якої є Харківська філармонія, Харківський національний академічний театр опери та балету імені М.В. Лисенка, Харківський академічний театр музичної комедії, величезна кількість музичних шкіл і шкіл мистецтв, спеціалізовані вищі навчальні заклади, сучасні майданчики для музичних фестивалів і концертів. Крім того, місто унікальне своїми мультикультурними надбаннями і має багаті давні традиції народного фольклору. Це все доповнює надзвичайно багатий і різноманітний спектр асоціацій, агентств, ансамблів та артистів.

Харків славиться чудовими оркестрами, що працюють у різних жанрах. Найяскравішим їх представником є культовий проєкт Prime Orchestra – перший приватний оркестр, який виконує «іншу класику», родоначальник нового формату sympho show, що поєднав у собі всі сучасні музичні напрямки і класичну основу симфонічного оркестру.

На сайті ЮНЕСКО вже з’явився свій розділ про Харків. Фахівці управління працюють над його заповненням та над створенням логотипу, який символізує наше місто у сфері музики.