Доступна зайнятість: на Харківщині активно працевлаштовують людей з інвалідністю

02.12.2019 12:52   -
Автор:
Серед зареєстрованих безробітних осіб з інвалідністю 19% – це молодь віком до 35 років, жінки – 38%, понад 15% – мешканці сільської місцевості.
24 безробітних громадян працевлаштовані з компенсацією єдиного соціального внеску роботодавцям та суб’єктам малого підприємництва, 4 особи отримали одноразово допомогу по безробіттю для відкриття підприємницької діяльності.
За словами директора Харківського обласного центру зайнятості Володимира Міненка, для сприяння працевлаштуванню людей з інвалідністю фахівці служби зайнятості використовують різні сервіси та формати спілкування.
«На сьогоднішній день на регіональному ринку праці для даної категорії громадян існує невідповідність між попитом та пропозицією робочої сили. Для подолання цього дисбалансу та з метою підвищення конкурентоспроможності на ринку праці організовується навчання та перекваліфікація працездатних осіб з інвалідністю відповідно до професійних навичок, знань, рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та потреб ринку праці», – розповів Міненко.
За його словами протягом січня-листопада 2019 року 224 особи з інвалідністю проходили професійну підготовку.
Навчання організовувалось на базі Харківського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості (далі – ХЦПТО ДСЗ), у навчальних закладах Харкова та області, безпосередньо на робочих місцях.
Перепідготовка була організована за професіями: «налагоджувальник верстатів і маніпуляторів з програмним керуванням», «оператор котельні», «електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування», «лицювальник-плиточник», «токар», «швачка».
Налагоджена співпраця Харківської обласної служби зайнятості з обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів. Цього року 11 молодих людей з інвалідністю з Богодухівського дитячого будинку-інтернату пройшли навчання за професією «в’язальник трикотажних виробів та полотна» на базі ХЦПТО ДСЗ за кошти Фонду соціального захисту інвалідів та за договорами цивільно-правового характеру отримали замовлення на виготовлення продукції.
У Харківському міському центрі зайнятості працює інклюзивний коворкінг «Доступна зайнятість». Цей робочий простір повністю адаптований під потреби людей з інвалідністю. У ньому регулярно проводяться групові заходи. Так, у рамках декади до Міжнародного дня людей з інвалідністю з 25 листопада по 29 листопада 2019 року було проведено 2 майстер-класи, 4 тренінги, 4 семінари, 34 консультації. За цей період коворкінг відвідало близько 100 осіб з інвалідністю.
Ведеться системна робота щодо отримання від роботодавців інформації про наявність вільних робочих місць та вакантних посад, на які можуть бути працевлаштовані люди з інвалідністю.
За одинадцять місяців поточного року їхня загальна кількість становила майже 6 тисяч. Станом на 1 грудня актуальними залишаються понад 1,4 тис. вакансій, з них 95% у Харкові.
У випадку відсутності підходящої роботи особи з інвалідністю залучаються до участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру. Протягом січня-листопада 2019 року на таких роботах працювали 310 осіб.