До 300-річчя Сковороди Національний банк України випустив пам’ятну монету

23.11.2022 11:40   -
До 300-річчя Сковороди НБУ випустив пам'ятну монету

Монету номіналом 20 гривень, присвячену 300-річчю з дня народження Григорія Сковороди, НБУ ввів в обіг 22 листопада. Про це повідомляють Харьковские известия.

На монеті відображено творчі доробки філософа.

Основна композиція аверсу – символічний стилізований фонтан, що є алегорією Бога, який наповнює водою різні посудини, метафори людини та людської душі. З одного боку, вони всі різного розміру, отже, нерівні. З іншого, – усі вони наповнені, тому рівні. Кожна посудина має різний об’єм, але отримує достатньо води для свого наповнення. Зображення фонтана відсилає глядача до графічного малюнка Сковороди “Нерівна всім рівність…”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укрпошта випустила нові марки, що допоможуть відновити музей Сковороди на Харківщині

Над життєдайним фонтаном “проростають райські” дерева (елемент оздоблення – локальна позолота), що формують сад божественних пісень, навколо яких “розтікаються” рядки зі збірки “Сад божественних пісень”.

На реверсі монети зображено метафоричну художньо-образну композицію: під деревцем вишні – юнак, який грає на сопілці, поряд – розкрита книга (символічний світ Г. Сковороди); навколо – дзеркальні символічні постаті, що намагаються ухопити філософа, та напис півколом – Світ ловив мене та не спіймав.

Монету викарбовано з матеріалу нейзильбер у кількості 2500 штук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові створили мурал до 300-річчя Сковороди