Для ФОПів в IT-галузі пропонують ввести спеціальну опцію оподаткування

05.09.2019 16:44   -
Автор:
Як заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук, Кабмін ініціює створення Фонду розвитку людського капіталу для підтримки IT-галузі.
Гончарук зазначив, що однією з цілей створення фонду є вирішення проблеми кваліфікованих кадрів для однієї з галузей економіки, яка найбільш динамічно розвиваються. За його словами, кошти фонду підуть на стипендії для талановитих студентів, гранти для молодих вчених і створення освітньої інфраструктури.
“Ініціатива полягає в створенні Фонду розвитку людського капіталу. Цей фонд повинен керуватися не чиновниками, а представниками самої галузі”, – сказав голова уряду.
А голова Державної податкової служби (ДПС) Сергій Верланов повідомив, що пропонується ввести спеціальну опцію оподаткування для ФОП в IT-галузі.
У зв'язку зі створенням фонду, крім 5% єдиного збору, 1,5% військового збору та ЄСВ з двох мінімальних зарплат, голова ДПС передбачає введення збору на розвиток людського капіталу. Він адмініструватиметься службою, а його ставка буде поступово піднята з 1% в 2020 році до 5% в 2024 році.
Зі слів Верланова, ця опція оподаткування дасть більше гарантій і переваг, однак перехід на неї є добровільним, і бажаючі можуть залишитися на сьогоднішній третій формі оподаткування “спрощенців”.
Як підкреслив Гончарук, в уряді розраховують, що це дозволить через 10 років збільшити експорт галузі з 3 млрд до 10 млрд доларів, кількість працівників в галузі зросте з 165 тис. до 650 тис. осіб.