Диверсія на залізничних коліях на Харківщині: агент отримав 10 років позбавлення волі. ФОТО

20.12.2019 16:59   -
Автор:
Оперативники спецслужби встановили, що злочин готувався агентом так званого «МДБ ЛНР», яке перебуває під повним контролем спецслужб РФ. Для вчинення диверсії було обрано дренажний міст під залізничним полотном у районі транспортного вузла, що з’єднує Харківську область з районом проведення ООС. Диверсія мала призвести до руйнування і тривалого виведення з ладу однієї з основних залізничних артерій, якою забезпечується логістика для потреб Збройних Сил України на сході країни. Важливо зазначити, що залізнична гілка також активно використовується для пасажирських перевезень і розташована у безпосередній близькості від населеного пункту.
Заклавши вибухівку, зловмисник виїхав у напрямку тимчасово окупованих територій і на відстані 30 кілометрів здійснив ініціацію пристрою сигналом з мобільного телефону.
Проте контррозвідники СБУ заздалегідь замінили вибуховий пристрій на імітаційний засіб, завдяки чому диверсію вдалося попередити. Співробітники спецслужби затримали виконавця – мешканця Луганської області, який раніше брав участь у збройному протистоянні ЗС України. Він був завербований представниками «МДБ ЛНР» і за їх завданням збирав та передавав інформацію про переміщення підрозділів ЗС України в Луганській області. Згодом він був залучений до виконання більш складних завдань, зокрема і цього злочину, за виконання якого йому була обіцяна матеріальна винагорода представниками терористичної організації «МДБ ЛНР».
Колегією суддів Куп’янського міськрайонного суду Харківської області виконавця диверсії визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3, ст. 113, ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України, та призначено покарання у вигляді позбавлення волі терміном 10 років і 1 місяць.
Також задокументовано, що організатором диверсійного акту був співробітник псевдоспецслужби Дубровкін Єгор Геннадійович, колишній співробітник УСБУ в Луганській області, який зрадив військовій присязі та вступив до так званого «МДБ ЛНР». Він перебуває у розшуку СБ України за скоєння злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) та ч. 1 ст. 408 (дезертирство) Кримінального кодексу України.