Дитячий садок чи альтернатива? – газета «Харьковские известия»

18.02.2020 02:29   -
Автор:
Незважаючи на популярність дошкільного виховання у садку, недоліків теж чимало. Один з них — стрес дитини, спричинений розставанням з мамою. Багато дітей, проводячи більшу частину дня без мами та інших близьких людей, відчувають почуття емоційної незахищеності. Для того щоб дитина нормально росла, навчалася спілкуватися і засвоювала інші важливі вміння і здібності, їй необхідні постійне емоційне тепло, любов і підтримка. І в цьому відношенні дитячий садок не може замінити родину, адже вихователі, якими б хорошими вони не були, не можуть любити всіх. Досить багато дітей психологічно перевтомлюються від неможливості побути наодинці і займатися тим, чим хочеться.
Ще один момент — поганий вплив однолітків. У групі звичайного дитячого садка збираються діти, як з більш, так і менш благополучних сімей, з цим нічого не поробиш.
Додаються і часті хвороби. Багато мам, які працюють, не мають можливості постійно брати лікарняні, тому відправляють в дитячий садочок своїх хворих дітей. Ті, природно, заражають одногрупників. Від цього нікуди не дінешся, бо дитячий садок зобов’язаний прийняти хвору застудою дитину в тому випадку, якщо у неї немає температури.
Багато батьків і педагогів, говорячи про плюси відвідування дітьми дитячого садка, головний акцент роблять на тому, що в дитячому садку дитина вчиться спілкуватися з однолітками. Хотілося б трохи поставити під сумнів цей незаперечний багатьма аргумент на користь відвідування дитиною дитячого садка.
Дійсно, починаючи приблизно з трьох років (а вже з чотирьох — абсолютно точно) дитина потребує спілкування з іншими дітьми. І цю можливість батьки обов’язково повинні їй надати. Але в дитячому садку дитина зазвичай звикає до досить своєрідних норм взаємин з іншими дітьми. Якщо в групі 15–20 дітей, одна вихователька просто не в змозі організовувати їх спілкування один з одним, тому більш сильні діти часто починають гнобити боязких (віднімати у них іграшки, пхати і відштовхувати їх і так далі). Тому завдання навчити дитину спілкуванню з однолітками все одно покладається на батьків, навіть якщо малеча відвідує дитячий садок. Слід звертати більше уваги на те, як ваша дитина спілкується з іншими на дитячому майданчику, в гостях. Чи легко вона знайомиться. Чи вміє грати, дотримуватися черговості і правил гри. Чи може поділитися іграшками і за потреби відстояти свою власність і свої інтереси. Це дуже важливі критерії її соціального розвитку.

Як зазначила директор Департаменту освіти Харківської міської ради Ольга Деменко, на сьогодні із загальної кількості дітей у віці від 3 до 6 років, які проживають у Харкові, дошкільні установи відвідують 95 % дітей.


ПЛЮСИ ДИТЯЧОГО САДКА
РЕЖИМ. Більшість дорослих не звикли жити строго по годинах, тоді як, насправді, це дуже корисно для організму — їсти, гуляти, лягати спати в один і той самий час кожного дня.
В дитячому садочку дитина знайомиться з дисципліною і певними правилами поведінки, вчиться дотримуватися їх. Слово «дисципліна» у багатьох з нас викликає досить негативне ставлення, оскільки асоціюється зі «зрівняльною» муштрою, прийнятою і в садках, і в школах радянської епохи. Але якщо відволіктися від цих асоціацій і розуміти під словом «дисципліна» вміння дотримуватися необхідних правил людського співіснування, то слід визнати: ці навички дитині необхідні.
В саду у дитини з’являється можливість проявити себе, вона більш самостійна, так як поруч немає мами (бабусі), яка за неї прибере іграшки або погодує з ложечки, в саду дитина виконує все те, що необхідно згідно з її віком, у тому числі і доглядає за собою.
СПІЛКУВАННЯ З ДОРОСЛИМИ. Також у садку дитина спілкується з іншими дорослими. До початку шкільного віку батьки залишаються єдиними посправжньому авторитетними дорослими в житті дитини. Але досвід спілкування з вихователями в дитячому садку допомагає дитині в подальшому уникнути труднощів у встановленні стосунків зі шкільними вчителями. Малюк дізнається, що, крім мами, є й інші дорослі, до думки яких треба прислухатись, а іноді і просто підкорятися.
У дитячому садочку дитина отримує можливості для інтелектуального і фізичного розвитку. Якщо «домашня» дитина цілі дні проводить виключно перед екраном телевізора, то в дитячому садку вона, звичайно, отримає незрівнянно більше. Саме тому чимало харків’ян віддають перевагу саме такому дошкільному вихованню. І про це свідчить статистика останніх 10 років. Так, за даними Департаменту освіти ХМР, протягом вищевказаного терміну, в місті відновили діяльність більше двох десятків дошкільних закладів, а це близько 6 тис. додаткових місць для дошкільнят. Малювання, ліплення, конструювання, розвиток мовлення, музичні заняття і фізкультура, заняття з логопедом (за потреби) — це мінімальний «джентльменський набір» забезпечить будь-який державний садок.
СПІЛКУВАННЯ З ОДНОЛІТКАМИ. В розділі «мінуси дитячого садка» ми вже згадували про те, що спілкування дітей у дитячому саду часто відбувається стихійно, у вихователів небагато часу на те, щоб навчати вихованців правильно спілкуватися, вирішувати всі дитячі конфлікти. Тому деякі діти, залежно від свого характеру і темпераменту, стають або задираками, або тихонями, які звикають підкорятися більш активним товаришам.
У той же час, якщо батьки вчать дитину, як правильно спілкуватися з іншими дітьми, розмовляють з нею на цю тему, розбирають вдома конфліктні ситуації, що виникають з однолітками, в разі необхідності, звертаються за допомогою до вихователів, надають дитині підтримку у важкі хвилини, в цьому випадку спілкування дитини з однолітками в дитячому садку принесе їй незаперечну користь і безцінний досвід. Тут треба зазначити, що такий досвід спілкування з дітьми малюк не зможе отримати на дитячому майданчику.
ВІДВІДУВАННЯ ДИТЯЧОГО РОЗВИВАЮЧОГО ЦЕНТРУ
Це одна з альтернатив дитячому садочку. Якщо, наприклад, дитина часто хворіє, а навчання в домашніх умовах не приносить відчутних результатів. У цьому випадку сучасні дитячі розвиваючі центри готові запропонувати дитині всі необхідні знання разом і кожну науку окремо. Мама, тато, бабуся або няня можуть вибрати необхідні заняття і записати на їх відвідування дитину. Звичайно ж, на заняття можна приходити тільки здоровим дітям. А якщо малюк не встигає з якоїсь певної теми, він завжди може наздогнати матеріал на індивідуальних заняттях.
Ще один плюс відвідування дитячого розвиваючого центру — індивідуальний графік. Ви можете бути з дитиною вранці і ввечері, а в перерві гуляти, займатися іграми, візитами на різні розважальні заходи і так далі. При цьому дотримуватися графіка годування і сну без шкоди для розпорядку дня. Крім цього, можна додатково відвідувати спортивні секції, басейн, мовні курси, танці.
ЗАНЯТТЯ З РЕПЕТИТОРАМИ, ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ПІДХІД
Якщо у дитини немає можливості відвідувати дитячий садок, батьки можуть звернутися до послуг репетитора або няні з кваліфікацією «дошкільна освіта», і врешті, до бабусь і дідусів. В цьому випадку величезний плюс — індивідуальний підхід. Сім’я самостійно обирає необхідні дисципліни і рівномірно розподіляє між ними час, розставляє акценти на менш «успішні» заняття і за бажанням навчає малюка з поглибленням в певну сферу. Наприклад, мовну, або математичну. Але, на жаль, заняття тільки з репетитором або нянею не навчать малюка поведінці і спілкуванню в суспільстві. А це фактично одна з головних задач дитячого садка.
Загалом, для багатьох батьків недітсадкова дитина — це не вирок, не діагноз, і не особливий статус дитини. Це певні ускладнені умови, під які важливо оперативно підлаштуватися і забезпечити малюкові необхідний розвиток. І все ж таки, не перетримуйте дитину вдома. Навіть якщо часто хворієте. Чим більше малюк буде контактувати із зовнішнім середовищем, тим легше йому буде адаптуватися в ньому і знайти своє затишне місце.