Ціна питання – 15 млн грн. На Харківщині фермер намагався незаконно розпаювати землю

15.08.2019 11:55   -
Автор:
Первомайська місцева прокуратура процесуально керує у кримінальному провадженні за фактом службового підроблення, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 366 КК України).
Як розповів заступник керівника місцевої прокуратури Микита Дальока, у березні 2019 року члени одного із фермерських господарств звернулися до Зачепилівської селищної ради з клопотанням про розпаювання земель загальною площею 45 га, що належать господарству на праві постійного користування. Селищна рада надала дозвіл на паювання. Кожен з членів господарства отримав у власність частку землі. Проте, як з’ясувалося, це рішення не мало законних підстав.
«Згідно з чинним законодавством для отримання у власність земель фермерського господарства необхідно, щоб його члени були родичами, або членами сім’ї голови господарства, здійснювали спільну трудову діяльність, отримували заробітну плату, сплачували з неї податки тощо. В даному випадку 3 осіб, що претендували на право власності, не є ні членами сім’ї, ні родичами фермера. 4 – постійно проживають у м. Києві та не можуть особисто брати участь у спільному веденні фермерського господарства. Ще одна претендентка – 83-річна жінка. Враховуючи її похилий вік, вона навряд може здійснювати трудову діяльність», – пояснив М. Дальока.
Більш того, як з’ясувалося у ході слідства, сам керівник паралельно з роботою на фермерському господарстві у Харківській області працював протягом останніх трьох років на постійній основі у столиці.
Наразі досудове розслідування триває.
Крім того, прокуратура готує до суду позов про скасування незаконного рішення селищної ради щодо розпаювання земель.
Ринкова вартість земель становить 15 млн. грн.