Боротьба з наркотиками повинна проводитися на всіх рівнях

27.06.2019 15:59   -
Автор:
Форум був присвячений Міжнародному дню боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом.
У заході взяли участь Харківський міський голова Геннадій Кернес, народний депутат України Олександр Грановський, представники громадських організацій, правоохоронці, вчителі, медики, психологи.
Як зазначив Геннадій Кернес, боротьба з розповсюдженням наркотиків у Харкові стала одним із пріоритетів у роботі міської влади, яку дуже турбує той факт, що наркозалежність вже дісталася до шкіл. Тому в місті була створена спеціалізована координаційна рада, яка об'єднала понад 20 громадських організацій, волонтерські групи та просто активних громадян, які готові протистояти поширенню наркотиків.
«Ми прекрасно знаємо про інтернет-адреси на будинках і про «закладки». Боротьба з цим явищем ніби як проводиться, але наркотична гидота все одно поширюється і, що найнебезпечніше, проникає вже в шкільні стіни. Як міський голова я робитиму все можливе, щоб ця боротьба дала позитивний, відчутний результат. Головне, щоб ми змогли донести висновки, до яких сьогодні дійдемо, на вулицю, до людей, щоб вони дізналися, що є волонтери, громадські організації, небайдужі люди, правоохоронні органи, які консолідовані в боротьбі проти наркотиків», – підкреслив Геннадій Кернес.
Підбиваючи проміжні підсумки роботи міської влади у цьому напрямку, заступник міського голови Світлана Горбунова-Рубан повідомила, що через передозування так званими спайсами до лікувальних установ міста все частіше потрапляють школярі та студенти.
«У 2018 році до токсикологічних відділень доправлено 539 осіб у стані важкої наркотичної інтоксикації, в 2019 році – вже понад 200. Практично в кожному дворі можна побачити відповідну рекламу, вона часто трапляється на шляху до школи. Небезпека сучасних наркотиків у тому, що вони викликають звикання вже після першого вживання, а за кілька місяців людина стає особою з інвалідністю. Особливу увагу треба звернути на молоді сім'ї з неповнолітніми дітьми. Наркозалежність батьків, невиконання батьківських обов'язків, жорстоке поводження з дітьми, нескінченні конфлікти – з усім цим потім стикаються наші профільні служби», – зазначила Світлана Горбунова-Рубан.
Вона нагадала, що в місті пройшли численні акції з зафарбовування інтернет-адрес, відбулися тематичні круглі столи та наради, були реалізовані пілотні проекти в школах.
За словами Світлани Горбунової-Рубан, боротьба з наркотиками повинна проводитися на всіх рівнях.
«Те, що можна робити в місті, ми робимо. Але потрібна і підтримка депутатів у Верховній Раді. Ми готові надати напрацювання і інформацію про зміни, які необхідно внести у законодавство. Зокрема, треба створити механізм профілактики ВІЛ-інфекції та всіх видів гепатиту, для початку це може бути обмін використаних шприців на нові, щоб ніхто ними випадково не вколовся. Також необхідно створити спеціальні робочі місця для людей, які пройшли реабілітацію в наркоцентрах, щоб вони не виходили в «порожнечу», щоб їх чекали. Такі місця могли б фінансуватися за рахунок коштів центрів зайнятості – за подобою тієї програми, в рамках якої роботодавцю передається річний фонд заробітної плати на новостворене робоче місце», – повідомила віце-мер.
Зазначимо, що в 2019 році зусилля членів харківської координаційної ради будуть спрямовані на подальшу боротьбу з рекламою інтернет-ресурсів на будівлях і будинках, профілактичну роботу серед підлітків і молоді, на надання психологічної допомоги наркозалежним, ефективну взаємодію з правоохоронними органами.
У форумі також прийняли участь представники Харківського національного університету внутрішніх справ, ювенальної превенції ГУНП в Харківській області та громадських організацій, було відмічено багато ініціатив щодо розбудови бар'єрів наркобізнесу, дуже гостро озвучені питання профілактики наркоманії серед дітей, презентовано чималий обсяг громадських ініціатив та проведених заходів.
З боку представників силових структур також були висунуті пропозиції щодо законодавчих новел у боротьбі з розпорядженням та рекламуванням наркотичних речовин.
«Не всі люди наркозалежні, але всі наркозалежні – люди»
Цього дня питання наркозалежності підіймались знову і знову. Тему людяності і сприймання наркозалежних суспільством підняв нарколог Харківського медичного центру «Альтернатива» Євгеній Бабенко у ток-шоу «Про головне», на якому обговорили, які заходи допомагають боротися з наркоманію в нашій області,чому молодшає наркоманія, як змінився «наркосценарій» сьогодні.
«У першу чергу має бути хороша пропаганда здорового способу життя, вчасно розпочата замісна терапія, обов’язкове її фінансування. Звичайно, важливе і ставлення до наркозалежної людини родичів, суспільства. Треба відкрити очі, бо вважається, якщо ти – наркоман, на тобі вже ставлять хрест…», – зауважив Євгеній Бабенко.
Замісна підтримувальна терапія наркозалежних має як прихильників, так і противників. Звісно, що й аргументи в них протилежні.
«Як платники податків, ми виграємо від того, що в нас є замісна підтримувальна терапія, бо не витрачаємо кошти на те, щоб наркозалежних ловили, карали, ув’язнювали… Вони приходять до лікаря і під наглядом отримають свою дозу. Хтось скаже, що це наркотики, ми називаємо це лікуванням», – наголосив президент Харківського обласного благодійного фонду «Парус» Koстянтин Ключарьов.

У 1987 році Генеральна Асамблея ООН ухвалила щорічно відзначати 26 червня як Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом на знак вираження своєї рішучості посилювати діяльність та співробітництво з метою досягнення мети створення міжнародного суспільства, вільного від зловживання наркотиками.
Рішення прийнято 7 грудня 1987 (A/RES/42/112) на основі рекомендації Міжнародної конференції з боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом 1987 року, яка 26 червня ухвалила Всеохоплюючий план майбутньої діяльності по боротьбі зі зловживанням наркотичними засобами.
За даними Управління ООН з наркотиків і злочинності у світі близько п'яти відсотків дорослого населення, або приблизно 250 мільйонів осіб у віці від 15 до 64 років, щонайменше один раз вживали наркотики.
Кількість осіб, які класифікуються як наркозалежні щорічно зростає у пропорції до загальної кількості населення планети. На сьогодні наркозалежних у світі нараховується 29 мільйонів осіб, серед яких близько 12 мільйонів людей приймають наркотики ін'єкційно, і з них 14 відсотків є носіями ВІЛ.
В Україні протягом останніх п'яти років теж спостерігається поступове зростання наркоманії. За даними МВС зараз в нашій країні офіційно налічується близько 500 тис. наркоманів, з них 171,6 тис. вживають наркотики регулярно.