Портрет українського біженця. Дослідження харківських вчених

24.01.2023 17:02   -
Українські біженці — хто вони. Дослідження харківських вчених

У Харкові презентували дослідження вчених НТУ «ХПІ» «Біженці та внутрішньо-переміщені особи російсько-української війни: соціальні характеристики та практики». Про це повідомляють  Харьковские известия.

Було опитано 1170 осіб із різних регіонів України. Згідно результатам опитування, встановлено, що більшість українських біженців — містяни середнього класу. Серед них, переважно, сімейні люди з вищою освітою (велику когорту складають педагоги та науковці, представники ІТ-сфери та сфери послуг), самозайняті особи та власники бізнесу.

Зафіксовано чотири хвилі евакуації:

  • напередодні військової агресії (близько 3% опитаних),
  • першого дня та на першому тижні військової агресії (до чверті респондентів),
  • найбільша частина респондентів була евакуйована у березні 2022 року та протягом наступних місяців під впливом подій на фронті.

Згідно з дослідженням, 46% респондентів залишали свої будинки на власних автомобілях, і лише 18% — на евакуаційних поїздах.

Довідка: З початку повномасштабної війни на території України кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні перевищила 8 млн. людей. За даними Агентства у справах біженців ООН станом на 28.11.2022р., кількість громадян України, які зареєструвалися як біженці у країнах Євросоюзу, сягає понад 4,75 мільйона.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.