Без зайвої бюрократiї – газета «Харьковские известия»

02.06.2020 03:24   -
Автор:
На прикладі системи «єМалятко» розглянемо один із таких сервісів — автоматизацію процесу створення документів та реєстрації новонароджених дітей.
«НЕДИТЯЧА» БЮРОКРАТІЯ
За даними Держстату, за січень-лютий 2020-го в Україні народжувалось майже 850 дітей у день. Після народження кожної дитини батьки отримують виписку із лікарні, яку вони відносять до РАЦСу та одержують свідоцтво про народження дитини. Далі здійснюється реєстрація місця проживання дитини, аби отримати соціальні виплати та послуги. За підрахунками експертів, батьки мають здійснити 11 візитів до державних органів, зібрати 37 документів та витратити на це 10 днів.
ФУНКЦІЇ «ЄМАЛЯТКА»
Сервіс здійснює державну реєстрацію народження дитини, визначає її належність до громадянства України, походження народження дитини (якщо батьки не перебувають у шлюбі), призначає допомогу на дитину, присвоює унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі. Також система автоматично перевіряє місце реєстрації батьків і лише у випадку наявності одного з них у цьому місті дозволяє зареєструвати дитину. Крім того, система може відстежувати, які дії робить співробітник, та вносить відповідну позначку у реєстрі.
ЗАПУСК СЕРВІСА
Сьогодні цей сервіс вже діє у Києві, Дніпрі, Харкові, Одесі, Запоріжжі, Рівному, Кривому Розі, Львові, Луцьку, Вінниці, Маріуполі та Харкові. Презентація унікального сервісу «єМалятко» відбулася на початку року і в Харківському міському перінатальному центрі. За словами заступника Харківського міського голови з питань цифрової трансформації Олега Дробота, до кінця року отримати послугу «єМалятко» можна буде не тільки в пологовому будинку. «Ми плануємо впроваджувати цей сервіс у відділах РАЦС і в центрах надання адміністративних послуг, щоб городяни могли звернутися до сервісу «єМалятко» в зручному місці і в зручний час. Наше місто зусиллями мера Геннадія Кернеса стало на шлях повної діджіталізаціі », — підкреслив Олег Дробот.