5 причин включити сало в щоденне меню

28.11.2019 09:45   -
Автор:
«Страви з сала дуже корисні, якщо їм не зловживати. Сало містить біологічно активні речовини, жиророзчинні вітаміни і антиоксиданти. Допустима щоденна доза – 40-50 грамів в першій половині дня», – розповідає лікар-гастроентеролог Галина Несговорова.
За словами експерта, існує як мінімум 5 причин додавати сало в свій раціон:
1. Заповнює нестачу вітамінів.
Сало – багате джерело вітамінів А, D, Е і каротину. Тому допомагає заповнювати вітамінні резерви організму, які до зими зменшуються.
2. Захищає від інфаркту та інсульту.
Лецитин, що входить до складу свинячого сала, позитивно впливає на серцево-судинну систему: зменшує кількість шкідливого холестерину в судинах і стимулює вироблення крові. Сало містить рідкісну арахідонову кислоту, яка покращує роботу головного мозку, серця, нирок і запобігає виникненню холестеринових бляшок.
3. Зміцнює імунітет.
Сало насичує організм цінними жирними кислотами, які беруть участь в обміні холестерину і виводять токсини з організму. Це робить організм більш стійким до вірусів.
4. Зігріває в мороз.
У холодну пору року організм вимагає більше жирної їжі, тому взимку перед виходом з дому варто ситно поїсти. Їжа дає організму енергію, велика частина якої йде на обігрів. Сало – дуже калорійний продукт, який якраз вгамує цей голод. На 1 г жиру припадає 9 ккал енергії, завдяки чому сало прекрасно зігріває в мороз.
5. Корисно при смаженні.
На відміну від звичайного рослинного масла, на сковороді сало не утворює канцерогенів. Саме тому при смаженні краще використовувати смалець, а не соняшникову олію. Також треба знати, що сало – унікальний продукт. Коли ми з'їдаємо трохи сала, то поліненасичені жирні кислоти, які містяться в ньому, заважають всмоктуванню і сприяють виведенню шкідливого холестерину, що потрапляє в наш організм з трансжирами, маргарином, неякісним вершковим маслом, продуктами промислового виробництва.
Якщо ви вирішили побалувати себе і близьких смачною стравою з сала, важливо звертати увагу на його якість. «При виборі сала в першу чергу дивіться на його колір, – стверджує технолог Євген Андрієнко. – Він повинен бути білим з ніжно-рожевим відтінком. Продукт сірого або жовтого кольору говорить про те, що сало старе і несвіже. У смачного і якісного сала – м'яка шкурка, чисто вискоблено, без щетини. Крім того, свіже сало легко протикається навіть сірником. І пам'ятайте: оптимальна товщина сала – 3-5 сантиметрів».
Як приготувати сало в домашніх умовах, знає зоряний експерт «Корисної програми» Наталя Фаліон. «Я людина сільська, тому сало завжди присутнє в моєму раціоні, – зізнається солістка і керівник групи «Лісапетний батальйон». – Звичайно, зараз сама не вирощую свиней, але знаю, у кого його купувати. У нашому селі сало – справжній делікатес. Для приготування «генеральського» сала вибираємо найсвіжіше і якісне, з м'ясними прожилками і м'якою шкіркою. Натираємо сіллю і чорним перцем, а потім загортаємо в марлю і підвішуємо. Через тиждень при температурі 30 градусів сало буде готово. Їжте із задоволенням!»