2020-й в Україні стане роком діджиталізації – газета «Харьковские известия»

28.01.2020 06:59   -
Автор:
Урочисте вручення перших 20 українських паспортів нового зразка відбулося 25 січня 2016 року. Всього у 2016 році було оформлено близько 280 тис. ID-карток, у 2017 р. — понад 1,1 млн, у 2018 р. — понад 1,3 млн, у 2019 р. — майже 1,6 млн.
Якщо в 2016-му першу ID-картку отримували у 16 років, то тепер перший паспорт оформляють 14-річні українці. А головне — зараз кожен власник паспорта зразка 1994 року може за бажанням обміняти його на новий біометричний паспорт-картку.
Таким правом користується дедалі більше наших співвітчизників, адже біометричні документи вже сьогодні мають чимало переваг, а з часом вони будуть просто незамінними у сучасному світі цифрових технологій та електронних сервісів.
Зараз у Міністерстві цифрової трансформації працюють над тим, щоб до кінця лютого у кожного українця з’явилася можливість оцифровізувати свою ID-картку та закордонний біометричний паспорт. Наразі Мінцифра працює над цим разом з МВС, ДМС та іншими зацікавленими органами.
— ID-картка та закордонний біометричний паспорт стануть цифровими документами, що будуть завжди з тобою. Звісно, якщо ти не забудеш смартфон вдома, — заявили менеджери проєкту.
В уряді попереджають, що електронні паспорти не замінять звичайні і не дозволять використовувати смартфон для мандрівок за кордон, проте в «більшості побутових ситуацій» про паспорт фізичної особи можна буде забути.
Так, цифровий документ можна буде використовувати:
— під час поїздок залізничним або повітряним транспортом у межах країни;
— на пошті;
— під час медичного обслуговування, банківських операцій;
— коли треба пред’явити правоохоронним органам та поліцейським документ, що посвідчує особу;
— під час отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг; — при вході до адміністративних будівель;
— у разі повернення сплаченої за товар грошової суми;
— під час придбання алкогольних, слабоалкогольних напоїв, столових вин або тютюнових виробів.
І це тільки початок. Надати харків’янам 1 000 000 послуг онлайн — мета новоствореного Департаменту цифрової трансформації Харківської міської ради.
Харків став пілотним регіоном діджиталізації і отримав першого в Україні CDTO — Chief Digital Transformation Officer — Олега Дробота. Разом з ним Директором Департаменту реєстрації та цифрового розвитку Харківської міської ради Олегом Дроботом до трансформації міста долучився Михайло Лазарєв, який очолює «Офіс реформ Харкова». Повноцінна digital-структура трансформує місто у співпраці з Мінцифрою.
Вже у перших числах січня у Харкові вперше в Україні новоспечені батьки скористалися комплексною послугою єМалятко.
Харківська пара отримала 6 послуг за 1 заявою в пологовому будинку:
державна реєстрація народження;
визначення походження дитини;
призначення допомоги при народженні дитини;
реєстрація у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків;
визначення належності новонародженої дитини до громадянства України;
внесення інформації про новонароджену дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з присвоєнням унікального номера запису в ньому.
єМалятко загалом передбачає 10 послуг для батьків новонароджених в одній послузі від держави. Наразі послуга доступна в тестовому режимі у Харкові і об’єднує 8 сервісів.
Харків’яни також активно долучились до реалізації проєкту Мінцифри «Дія: цифрова освіта». Зокрема, підтримка проєкту Мінцифри відбудеться на базі бібліотек, Центрів надання адміністративних послуг та інших закладів. Наразі національна онлайн-платформа з цифрової грамотності osvita.diia.gov.ua/ працює у тестовому режимі. Офіційний запуск онлайн-платформи відбудеться 30 січня.
Як повідомив Олег Дробот, на черзі — переведення регіональних послуг в онлайн; проєкт е-Health; Dashboard. Буде впроваджений Cashless, тобто безконтактна оплата: від проїзду в транспорті до адміністративних і комунальних послуг.
ПЕРЕВІРЯЄМО СТРАХОВИЙ СТАЖ ОНЛАЙН
Запрацював новий сервіс «Електронна трудова книжка», завдяки якому громадяни можуть побачити всі відомості про свою трудову діяльність.
В електронній трудовій книжці інформація відображається про всі трудові відносини працівника з даними звітних відомостей роботодавця. Також міститься інформація про сплачені страхові внески з 1998 року.
Новий сервіс дозволяє громадянам дізнаватися детальну інформацію про свою трудову діяльність, а також сплачені страхові внески. У разі втрати паперової трудової книжки не потрібно витрачати час на відновлення даних, оскільки вони будуть збережені в електронному форматі.
Застраховані особи та роботодавці також зможуть надавати інформацію про трудову діяльність до 1998 року у вигляді сканованих копій передбачених законодавством документів, завірених кваліфікованим електронним підписом. Зараз Пенсійний фонд України розробляє відповідний порядок.
Для того щоб скористатися послугою, необхідно зареєструватися на вебпорталі Фонду за допомогою кваліфікованого електронного підпису.
Нагадаємо, Кабінет міністрів запустив у роботу законопроект і акти уряду, які скасують обов’язковість трудових книжок.