Верховна Рада України звернулася до МОК щодо російських та білоруських спортсменів

07.02.2023 10:40   -
Верховна Рада України звернулася до МОК щодо російських та білоруських спортсменів

Звернення ВР до Міжнародного олімпійського комітету, а також парламентів країн світу, національних олімпійських комітетів та міжнародних спортивних федерацій підтримали 324 народних депутатів України. Про це повідомляє спортивна редакція Харьковских известий.

Нагадаємо, що наприкінці січня Міжнародний Олімпійський комітет (МОК) оголосив, що допускає повернення спортсменів з рф та білорусі до міжнародних змагань, хоч і за певних умов. Атлетам з країн-агресорів дозволять виступати на міжнародних змаганнях під нейтральним прапором і лише тим, хто відкрито не підтримував війну в Україні та дотримуються антидопінгового кодексу. Після цього олімпійський комітет Азії офіційно запросив російських та білоруських спортсменів взяти участь у Азійських іграх. Також спортсмени з цих двох країн, тоталітарні режими яких розв’язали криваву війну в Україні, отримають змогу відібратися на літні Олімпійські ігри-2024 від азіатського континенту.

Скандальна заява МОК визвала справедливу критику в Україні, а також багатьох країнах Євросоюзу. На початку цього тижня своє звернення з цього питання підготував й український парламент.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Так, Верховна Рада України наголошує, що пропозиції про допуск спортсменів країн-терористів росії та білорусі до міжнародних спортивних змагань не враховують вкрай жорстокий і варварський характер війни, розв’язаної рф за підтримки білорусі проти України, спрямований на геноцид Українського народу, зокрема, неприховані намагання збройних сил росії спровокувати в Україні техногенну катастрофу, шляхом повного руйнування енергетичної системи, обстрілів Запорізької та Чорнобильської атомних електростанцій. Такі пропозиції є наругою над пам’яттю сотень тисяч громадян України, у тому числі більше 220 українських спортсменів, які самовіддано стали на захист Вітчизни і поклали життя в боротьбі за її майбутнє як демократичної європейської держави.

Також українські нардепи відзначають, що російська агресія проти України є безпрецедентною за жорстокістю стосовно мирного населення, насамперед жінок і дітей. Крім того, у заяві зазначається, що від дій російських військових за підтримки білорусі значних руйнувань зазнала й спортивна інфраструктура України, адже внаслідок війни постраждало більше 320 спортивних об’єктів, з них 87 знищені повністю або частково. Станом на січень 2023 року, збитки від руйнування спортивної інфраструктури України перевищують 250 мільйонів доларів США.

«З початком російського повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року гасло «Спорт поза політикою» втратило право на існування. Російські та білоруські спортсмени, зокрема олімпійські чемпіони та призери Олімпійських ігор, схвалюють війну проти України: насилля, вбивства та геноцид Українського народу, відкрито беручи участь у Z-парадах чи мовчки підтримують цю найзапеклішу повномасштабну війну, не маючи громадянської мужності або усвідомленої власної позиції щодо її засудження», – йдеться також у заяві Верховної Ради України.


Крім того, українські парламентарі наголошують, що спільна участь у міжнародних спортивних змаганнях українських спортсменів, багато з яких втратили на війні рідних та друзів, та російських і білоруських спортсменів, родичі яких вбивають українців, зумовить виникнення численних конфліктів на спортивних майданчиках. Неможливо зараз й уявити розміщення на п’єдесталах пошани українських атлетів поруч із російськими та білоруськими. Так само є неприпустимим суддівство змагань за участю українських спортсменів представниками російської федерації чи білорусі.

Зважаючи на викладене, Верховна Рада України вважає, що допуск російських та білоруських спортсменів до міжнародних спортивних змагань у час, коли триває війна російської федерації, спрямована на знищення Українського народу та Української держави, стане неприхованою підтримкою цієї війни та спробою умиротворення агресора. У зв’язку з цим, Верховна Рада України закликає Міжнародний олімпійський комітет, національні олімпійські комітети країн світу та міжнародні спортивні федерації заборонити участь російських та білоруських спортсменів у міжнародних спортивних змаганнях, у тому числі Олімпійських іграх, до завершення збройної агресії російської федерації проти України, включно з виведенням військ з усієї території України та вирішенням питання компенсації російською федерацією заподіяних Україні збитків.

Також нагадаємо, що нещодавно на заяву МОК різко відреагували Президент України Володимир Зеленський та міністр молоді та спорту України, голова НОК України Вадим Гутцайт. До того ж до Міжнародного Олімпійського комітету та його керівника Томаса Баха із закликом не допускати спортсменів країн-агресорів до топових міжнародних змагань за осатаній тиждень зверталися багато провідних українських спортсменів та громадських діячів.

ОСТАННІ НОВИНИ