В Україні зростуть у ціні імпортовані продукти – думка експерта

23.07.2022 11:45   -
Курс долара вплине на  зростання вартості імпортованих продуктів

Зростання курсу долара по відношенню до гривні на 25% спричинить зростання вартості імпортованих продуктів в України. Повідомляють “Харьковские известия” iз посиланням на УКАБ.

При чому, зростання цін на продукти харчування може бути більше, ніж саме зростання курсу, зазначила Світлана Литвин, аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

Зараз в Україні доволі складна логістика через блокування морських шляхів. Тому окрім зростання вартості безпосередньо продуктів харчування в гривні, буде дорожчати і вартість доставки через зростання вартості пального. Однак гарною новиною є те, що Україна практично повністю забезпечує себе всіма необхідними продуктами харчування і лише незначну частину імпортує, – повідомила Литвин.

За її словами, найбільші обсяги імпорту йдуть по фруктам (банани, різні види цитрусових), овочі (помідори, перець тощо), морська риба, рис та алкогольні напої.

21 липня НБУ вперше з початку війни підвищив курс долара до гривні на 25% до 36,57 грн/долар. У НБУ стверджують, що підвищення курсу на 25% призведе до зростання споживчих цін на 2-3%.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що на Харківщині почали збирати гуманітарні продуктові набори для мешканців регіону.