В Україні дозволять виїжджати за кордон ще одній категорії чоловіків

20.06.2022 15:00   -
Війна Україна: Чоловікам дозволять виїжджати за кордон - IT-індустрія

Чоловікам, які працюють у IT-індустрії, можуть дозволити виїжджати за кордон під час воєнного стану. Про це повідомляють «Харьковские известия» з посиланням на заступника міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ Олександра Борнякова.

“Є такі речі, як конференції, бізнес-форуми, на яких потрібно бути присутніми, демонструвати свій бізнес і залучати нових клієнтів. Це можна було відкладати на місяць-другий, але тепер ситуація така, що відкладати вже нікуди”, – зазначив заступник голови Мінцифри.

На даний момент розробляється механізм, який дозволятиме виїжджати на короткий термін за умови гарантій, що людина повернеться до України.

“За кілька днів має бути вже рішення, яке має бути спільним. Потрібно, щоб усі гілки влади прийняли це рішення, насамперед Міноборони. Ми бачимо, що розуміння вже є. Йдеться максимум про два-три тижні, але я думаю, що навіть якщо йдеться про 5-7 робочих днів, цього буде достатньо, щоб вирішити питання за кордоном та повернутися назад”, – сказав Борняков.

За його словами, IT-компанія подаватиме обмежений список людей, який не перевищуватиме 10% від загальної кількості працівників. Після цього Міноборони та Мінекономіки розглядатиме його та видаватиме дозвіл на виїзд за кордон. У дозволі вказуватиметься термін, на який працівники компанії можуть залишити територію України.

Крім того, розробляється механізм бронювання найбільш критичних співробітників в IT-індустрії.

“Наразі вдалося більше тисячі людей забронювати за стандартним механізмом, щоб зберегти бізнес та робочі місця для компаній, але IT-індустрія – це 280 тис. осіб”, – зазначив Борняков.

Він уточнив, що зараз є чинний механізм бронювання, проте дуже складний і непрозорий.

Раніше ми повідомляли про те, що в Україні звільнили від мобілізації студентів та викладачів ПТУ.