Яка робота в Україні може виконуватися дистанційно – роз’яснення Держпраці

21.08.2022 11:17   -
Хто в Україні має право на дистанційну роботу

Законодавство України не визначає переліку робіт, що можуть виконуватися дистанційно. Роботодавець самостійно вирішує, чи може робота виконуватися поза межами підприємства. Повідомляють Харьковские известия з посиланням на коментар Держпраці.

Наприклад, якщо це продаж товарів у магазині або виробництво на заводі, працівники можуть працювати виключно на території підприємства. Однак, якщо це адміністративна робота, яку цілком можливо виконувати поза приміщеннями роботодавця, можна перевести працівника на дистанційну роботу, – йдеться в повідомленні.

Окрім цього, за можливості й наявності ресурсів закон дозволяє переводити на дистанційну роботу:

  • вагітних жінок;
  • працівників, котрі мають дитину віком до трьох років або доглядають за дитиною до шести років (за медичними показаннями);
  • працівників, котрі мають двох або більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю;
  • батьків чи опікунів дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;
  • працівників, щодо яких на робочому місці були вчинені дії з ознаками дискримінації – тимчасово на два місяці.

Відмітимо, що в липні Рада внесла зміни до закону “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”. Новим законом передбачено, що робота у вихідний день оплачується в подвійному розмірі.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, хто з переселенців має право на повторну заявку на допомогу – роз’яснення Мінреінтеграції.