Звіт міського голови за 2019 рік – газета «Харьковские известия»

12.03.2020 07:50   -
Автор:
Шановні харків’яни!
Це звіт про роботу виконавчих органів Харківської міської ради за 2019 рік.
Діючи за дорученнями мешканців і в межах компетенції, визначеної законами України, наша команда втілює в життя плани з поліпшення і розвитку Харкова. Цифри і факти показують реальні результати в усіх сферах життєдіяльності міста.
Ви можете обрати важливий для вас і вашої родини розділ або приділити увагу всьому документу. Ми поставили собі за мету не просто прозвітувати, а показати стратегію нашої роботи, динаміку, пріоритети і відзначити ключові досягнення.
Для мене і всіх органів місцевого самоврядування дуже важливий зворотний зв’язок. Відгуки про звіт ви можете залишити в приймальнях Харківського міського голови, які працюють у всіх районних адміністраціях, а також писати на мою особисту сторінку.
З повагою, Геннадій Кернес
ОСОБИСТІ ПРИЙОМИ ТА ЗВЕРНЕННЯ
Міська влада Харкова безпосередньо взаємодіє з жителями міста та вживає дієвих заходів щодо ефективного вирішення обґрунтованих потреб громадян.
У 2015—2019 роках на особистих прийомах, які проводились у міській раді, районних адміністраціях, закладах освіти, охорони здоров’я, а також на підприємствах, міський голова Г. А. Кернес прийняв майже 3,5 тис. містян, з них більше ніж 800 у 2019 році.
Матеріальна допомога на організацію та оплату лікування — одне з головних питань, які вирішувалися за участю соціальних служб. Першочергова увага на прийомах приділялася ветеранам, інвалідам, сиротам і багатодітним сім’ям.
На аккаунт міського голови в Facebook підписано 77 104 користувача.
НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ
Харків — флагман адміністративної реформи. Першими в Україні ми створили центри, які надають послуги населенню та юридичним особам швидко та без корупції. Електронна черга, термінали самообслуговування, оперативно керований сайт, можливість онлайн-консультацій стали доступними для кожного харків’янина.
Досягнення 2019 року: запроваджено новий сервіс «Мобільна черга», відтепер харків’яни можуть займати місце в черзі за допомогою смартфону; мешканці похилого віку (від 80 років) та маломобільні соціально незахищені верстви населення можуть отримати адміністративні послуги вдома чи за місцем їх поточного перебування (лікарня, заклад соціальної сфери); створено чат-бот для надання допомоги та оперативного отримування відповідей на типові запитання.
В 2019 році надано 966 167 адміністративних послуг та консультацій.
Станом на 01.01.2020 в ЦНАПах надається 218 видів послуг та опрацьовується близько 123 тис. звернень в місяць (близько 6 тис. в день). Середній час очікування та обслуговування становить 15 хв.
СОЦІАЛЬНА ПІДТРИМКА ГРОМАДЯН
Соціальна допомога в Харкові орієнтована на реальні потреби людей: організація та оплата лікування, допомога переселенцям, надання житла ветеранам і багатодітним сім’ям. У 2019 році одноразова адресна грошова допомога харків’янам соціально незахищених категорій склала 63,0 млн грн для 19 291 громадянина, у т. ч. 6 280 учасників бойових дій, з яких 6 149 — учасники бойових дій в АТО/ООС, 131 — члени сімей загиблих.
114 харківських сімей отримали нове житло за міськими житловими програмами.
Більше ніж 52 000 учнів молодших класів отримують безкоштовні сніданки, а більше 13 000 першокласників ще й молоко. Понад 3 000 дітей учасників АТО харчуються безкоштовно.
93 351 домогосподарство отримало субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.
ФІНАНСИ
Децентралізація суттєво змінила якість фінансового забезпечення місцевих бюджетів. Доходи бюджету міста Харкова в 2019 році склали 15,9 млрд гривень проти 5,2 млрд гривень у 2014 році. Обсяг фінансових ресурсів міста в процесі впровадження децентралізації збільшився в 3,1 раза. Бюджетне забезпечення на 1 мешканця міста в 2019 році на 12,6 % вище середнього показника по Україні. Видатки бюджету міста в 2019 році досягли 16,4 млрд гривень і зросли в 3,0 раза проти 2014 року. У розрахунку на 1 мешканця міста видатки бюджету склали 10,7 тис. гривень.
373,8 млн грн економія бюджету від використання системи прозорих закупівель Prozzoro.
КАПІТАЛЬНИЙ І ПОТОЧНИЙ РЕМОНТ ДОРІГ І ЖИТЛА
У Харкові велика увага приділяється ремонтам внутрішньоквартальних доріг і основних магістралей міста. В 2019 році за рахунок коштів бюджету міста Харкова було відремонтовано 916,6 тис. кв. м дорожнього покриття. У місті активно ремонтують покрівлі, як м’які, так і шиферні. Відновлюються під’їзди і вхідні групи. Проводяться ремонт, модернізація та диспетчеризація ліфтів, капітальні та поточні ремонти під’їздів.
В 2019 році за рахунок бюджету міста в 618 будівлях проведено капітальні, а в 3 498 житлових будинках — поточні ремонти.
ОЗЕЛЕНЕННЯ
У Харкові проводиться велика робота по озелененню міста та створенню хороших умов для організації та проведення дозвілля його жителів.
Протягом року в місті висаджено майже 2,5 млн квітів та 850 дерев, відновлюються фонтани, встановлюється велика кількість дитячих майданчиків і лавок для відпочинку.
ЕКОЛОГІЯ
Вивезення твердих побутових відходів у місті здійснюється своєчасно, наразі вирішується питання їх розумного сортування і поховання за європейськими стандартами.
У 2018 році увійшло в активну фазу будівництво багатофункціонального комплексу з утилізації і переробки твердих побутових відходів в Харкові. У 2019 році завершено першу чергу робіт з будівництва нового сміттєпереробного комплексу.
Проєкт, на який Світовий банк Реконструкції та розвитку та Фонд чистих технологій виділив понад 44 млн доларів інвестицій, передбачає повну рекультивацію наявного полігону в Дергачах, сортування вторинної сировини, видобуток біогазу, повну екологічну безпеку.
Також проводилася робота у сфері природоохоронної діяльності та збереження природно-заповідного фонду, забезпечення безпеки навколишнього природного середовища, реалізовувалися заходи, спрямовані на зниження обсягів забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферу, поліпшення екологічного стану водних об’єктів та загальної екологічної ситуації в місті.
Здійснювалася реалізація проєкту-переможця громадського бюджету у Eco Monitoring Station. Проєкт передбачає збір даних щодо якості повітря і надання інформації громадянам в інтерактивному вигляді. Накопичені дані можна буде використовувати для розроблення екологічної стратегії міста, виявлення найбільш вірогідних причин забруднення атмосферного повітря, а також здійснення громадського контролю за порушенням екологічного законодавства.
ОСВІТА
Г. Кернес вручив премію 132 педагогам –переможцям конкурсу «Учитель року».
Освіта, як і соціальний захист, — один із пріоритетних напрямків фінансування з бюджету Харкова в 2019 році.
Здійснюється капітальний ремонт шкіл — заміна покрівель, вікон, реконструкція спортивних і актових залів, а також будівництво нових стадіонів.
Триває відновлення закритих раніше дитячих садків, і після проведення ремонтів вони приймають у своїх стінах харківських малюків.
Онлайн-реєстрація дітей в дитячі садки за місцем проживання здійснюється згідно з обліком дітей, які зареєстровані у системі електронної реєстрації.
207 дитячих садків в Харкові — рекордна кількість за час незалежності України.
550 сучасних ігрових майданчиків забезпечують цікаві, змістовні та корисні для здоров’я прогулянки дітей у закладах дошкільної освіти.
ТРАНСПОРТ
Відкрита нова тролейбусна лінія від розворотного кола «Героїв Праці» до розворотного кола «Північна Салтівка».
Проводилися роботи в межах інвестиційного проєкту «Розширення метрополітену у м. Харкові».
Дві нові станції, «Державінська» й «Одеська», з’єднають з центром густонаселений район, зроблять зручним і швидким пересування людей, розвантажать дороги, поліпшать екологію.
45 млн євро — інвестиції в підземний електротранспорт (метрополітен).
21,5 млн евро — інвестиції в наземний електротранспорт.
БЕЗПЕКА
Харків послідовно впроваджує стандарти безпеки, прийняті у світі.
В 2019 році продовжувалася робота щодо створення Ситуаційного центру, який буде комплексно реагувати на події.
СИТУАЦІЙНИЙ ЦЕНТР
Ситуаційний центр об’єднує всі служби оперативного реагування: поліцію, рятувальників, швидку допомогу, а також комунальні служби з метою організації їхьої узгодженої та оперативної роботи для ефективного реагування на надзвичайні події. Центр створюється за участю провідних іноземних консультантів.
Охорона порядку на вулицях Харкова — зобов’язання поліції.
Харківська міська рада, у свою чергу, докладає максимальних зусиль зі створення безпечної інфраструктури для жителів міста.
У 2019 році продовжені роботи щодо відновлення вуличної мережі освітлення. У результаті аналізу звернень харків’ян прийняті рішення про відбудову, ремонт та обладнання нових світлофорів і пішохідних переходів, встановлення дорожніх знаків.
Усі заклади загальної середньої освіти перебувають під фізичною охороною.
Усі навчальні заклади обладнані «тривожними кнопками».
99,4 % рівень освітленості Харкова.
Комплексна програма з протидії поширенню наркоманії та зменшення шкоди від вживання психотропних речовин «Чисте місто».
Продовжено роботу по виявленню самовільного захоплення землі, ліквідації незаконних будівництв і самовільно розміщених об’єктів.
Як і раніше, велика увага приділяється ліквідації незаконних звалищ, за заявами жителів міські служби ініціюють санітарні перевірки.
У 2019 році розпочала роботу Інспекція з паркування.
Це великий крок до поліпшення умов організації дорожнього руху для пасажирського транспорту і пішоходів Харкова. Інспектори здійснювали фіксацію на фото та відео автомобілів, припаркованих у забороненому місці, складали на місці повідомлення про адміністративну відповідальність і виписували квитанцію на оплату штрафу.
У межах інвестиційного проєкту «Підвищення безпеки автомобільних доріг у містах України» здійснюються роботи по підпроєкту «Безпека дорожнього руху в м. Харкові» із залученням коштів Європейського інвестиційного банку в сумі 20,9 млн євро.
ДОСТУПНІСТЬ
КП «Харківський інклюзивно-ресурсний центр» продовжує займатися забезпеченням інтересів дітей з особливими потребами у сфері освіти та психологічної підтримки. В 2019 році професійну допомогу та супровід отримали 1654 дитини.
95 класів у 46 школах адаптовані для навчання дітей з особливими потребами нарівні з усіма.
58 дитячих садків приймають дітей з особливими потребами в групи комбінованого і компенсуючого типу.
16 дитячих садків мають 19 інклюзивних груп.
— Після поранення я зрозумів, як важко бути обмеженим у пересуванні. Ми орієнтуємо міські програми на максимальну доступність — організовано інватаксі, в метро працює служба повного супроводу.
Головну увагу намагаємося приділити дітям — інклюзивність у школах Харкова відповідає вимогам часу, — каже Г. Кернес
СПІВРОБІТНИЦТВО З МІЖНАРОДНИМИ ФІНАНСОВИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ
У 2019 році Харківська міська рада уклала низку договорів та меморандумів щодо залучення фінансових ресурсів до нових інфраструктурних проєктів для розвитку міста.
Проведена робота з національним і міжнародними рейтинговими агентствами щодо присвоєння та оновлення кредитних рейтингів. Рейтинги Харкова підтверджують стабільну фінансову позицію міста.
Головні інвестиційні проєкти 2019 року:
Оновлення рухомого складу Харківського метрополітену (7 нових поїздів) — Європейський інвестиційний банк.
Продовження будівництва третьої лінії метро й Олексіївського депо; закупівля 85 вагонів — Європейський банк реконструкції та розвитку і Європейський інвестиційний банк.
105 нових тролейбусів — Європейський банк реконструкції та розвитку і Європейський інвестиційний банк.
Триває робота й за іншими великими інфраструктурними проєктами за участю іноземних інвесторів, такими як будівництво багатофункціонального комплексу з переробки та утилізації побутових відходів, підвищення енергоефективного централізованого теплопостачання, удосконалення системи мулового господарства каналізаційних очисних споруд міста Харкова.
Бюджет дозволяє нам ініціювати інвестиційні проєкти подібного рівня, гарантувати повернення коштів і, головне, можливість не зупинятися в розвитку Харкова.
409,4 млн дол. США — загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку Харкова на 01.01.2020.
МІСЬКІ ЖИТЛОВІ ПРОГРАМИ
Харків — один з лідерів у країні з молодіжного кредитування на придбання житла. Понад 23,8 млн грн виділено з бюджету міста Харкова в 2019 році на пільгові кредити для молодих сімей.
Міська цільова програма «Доступне житло» допомагає в пільговому придбанні житла учасникам бойових дій АТО, науково-педагогічним працівникам установ вищої освіти, працівникам комунальних підприємств Харкова і переселенцям.
На виконання постанов Кабінету Міністрів України в місті організовано роботу комісій із забезпечення житлом деяких категорій осіб. В 2019 році прийнято 142 рішення про призначення грошової компенсації особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам бойових дій, членам сімей загиблих на суму 198 578,8 тис. грн, придбано 42 квартири на суму 51 709,2 тис. грн.
У 2019 році виділено 45,3 млн гривень за такими напрямками:
надання державної підтримки за рахунок коштів бюджету м. Харкова в розмірі 50 % розрахункової вартості житла — 5 млн грн;
забезпечення доступним житлом працівників підприємств м. Харкова — 1,3 млн грн;
пільгове кредитування внутрішньо переміщених осіб — 6 млн грн;
пільгове кредитування учасників бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції — 22 млн грн;
пільгове кредитування працівників бюджетних установ м. Харкова — 11 млн грн.
69,1 млн гривень виділено в 2019 році на реалізацію міських житлових програм.
ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ
Зниження витрат бюджету і харків’ян на оплату енергоресурсів — одна з головних задач, яка стоїть перед міською радою. З огляду на те, що не місцева влада встановлює вартість енергетичних ресурсів, основні зусилля в 2019 році були направлені на економне їх використання і модернізацію технологій.
Установка приладів обліку тепла в будинках комунальної власності.
Часткове відшкодування коштів за «теплими кредитами» для будинків ЖБК та ТСББ.
Часткове відшкодування відсотків/сум за «теплими кредитами» мешканцям Харкова.
Будівництво Комплексу з переробки та утилізації ТПВ в Дергачах та виробництва электроенергії.
В 2019 році Харківською міською радою ухвалено План дій для сталого енергетичного розвитку і клімату Харкова до 2030 року, яким передбачені заходи, що будуть реалізовані для поліпшення екологічної обстановки, клімату та енергоефективності в місті у найближчі 10 років.
583, 9 млн грн інвестовано коштів в енергоефективність.
96, 7 млн грн економія від заходів з енергоефективності.
480 жителів Харкова отримали компенсацію за «теплими кредитами» у загальній сумі 1,1 млн грн.
1,3 млн грн за «теплими кредитами» міська рада частково відшкодувала для будинків ЖБК та ОСББ.
МЕДИЦИНА
Харківська міська рада в межах передбачених законодавством повноважень, з урахуванням реформи охорони здоров’я постійно працює над вдосконаленням та збереженням оперативної та ефективної медичної допомоги жителям міста. У 2019 році була розпочата робота з впровадження медичної інформаційної системи в закладах, що надають вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу населенню.
В особистому кабінеті кожен може зареєструватися на прийом до лікаря, обравши необхідні час та дату.
На базі перинатального центру та 5 пологових будинків міста проводилися підготовчі роботи до запуску пілотного проєкту «е-Малятко».
Закуплено медичного обладнання на 75,6 млн грн.
Виконано капітальні ремонти медичних закладів на суму 65,4 млн грн.
Пенсіонери Харкова можуть зробити пільгову операцію з видалення катаракти.
990 особам за рахунок коштів бюджету Харкова виконано оперативне втручання щодо заміни кришталика у 2019 році.
270 000 осіб, або кожен четвертий харків’янин, отримують медикаменти за рахунок бюджетної програми «Доступні ліки».
ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ
Харківським міським головою ухвалено розпорядження «Про цифровий розвиток та цифрову трансформацію міста Харкова».
Досягнення:
Підключено Реєстр територіальної громади міста Харкова до Національного реєстру електронних інформаційних ресурсів та до системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів «Трембіта».
Запроваджено еквайринг в Центрах надання адміністративних послуг міста Харкова.
Розпочато запровадження автоматизованої системи контролю оплати паркування.
Запроваджено онлайн-прийом на офіційному сайті Департаменту реєстрації та цифрового розвитку, що дало можливість проведення онлайн-прийому директора Департаменту та керівників управлінь відповідного Департаменту.
Харків отримав нагороду в номінації «Найкомфортніше місто для життя — 2019» на форумі Східної Європи Kyiv Smart City.
На Порталі електронних сервісів міста Харкова:
Впроваджено електронний сервіс «Реєстр кандидатів щодо участі у міських житлових програмах», що забезпечило учасників міських житлових програм інформацією стосовно їхньої черговості в режимі реального часу.
Запроваджено електронну картотеку «Вулик», за допомогою якої нотаріуси програмно-апаратними засобами Порталу формують запити на отримання картотеки з питань реєстрації фізичних осіб в електронному вигляді.
Запроваджено електронний сервіс «Перевірка документів КП БТІ онлайн».
Запровадженно інтернет-еквайринг.
Розроблено електронний сервіс «Актуалізація даних в Реєстрі територіальної громади міста Харкова», що забезпечило можливість передачі актуальних відомостей виконавчими органами міської ради та підзвітними їм установами до Реєстру територіальної громади міста Харкова.
За 2019 рік отримано на Порталі 608 300 тис. довідок, з них 165 710 тис. сформовано за участю заявника.
Портал електронних сервісів станом на 31.12.2019 надає 14 послуг.
Здійснено 23 538 тис. грошових операцій за допомогою еквайрингу станом на 31.12.2019 в ЦНАП.
Зареєстровано 1 622 авторизованих користувачів Порталу.
ОФІС РЕФОРМ ХАРКОВА
Інноваційна комунальна установа «Офіс реформ Харкова» почала свою діяльність 2 січня 2019 року. Це проєктний офіс, що створено з метою об’єднання бізнесу, влади та суспільства в стратегічних питаннях розвитку міста та запуску офісу управління проєктами міста.
За 2019 рік:
запущено більше 15 проєктів із цифрової трансформації;
проведено 1 масштабний всеукраїнський форум;
взято участь у 5 всеукраїнських та міжнародних заходах;
проведено 4 освітніх заходи формату Smart Talks для мешканців;
залучено до співробітництва з містом більше 10 міжнародних партнерів.
1. Розробка архітектури та структури Kharkiv Digital City Цифрова трансформація міста — нагальна потреба для розвитку сучасних міст, адже Smart City об’єднує в собі всі сфери життєдіяльності, платформи, дані, а також інфраструктуру. Цей напрямок був основним у роботі Офісу реформ Харкова у 2019 році.
У межах робочих груп було виявлено необхідність у створенні окремої структури для ефективної реалізації всіх проєктів у сфері діджиталізації. Саме тому було розроблено пропозицію щодо створення нового Департаменту цифрової трансформації Харківської міської ради та запропоновано структуру та архітектуру нової установи.
2. Make IT SMART — це наймасштабніший харківський форум трансформацій, який організував Офіс реформ Харкова спільно з Vodafone Ukraine та Huawei Ukraine 6 червня 2019 року.
Мета форуму — створення смарт-ком’юніті однодумців, занурення у смарт-стихію жителів міста та презентація кращих практик світу зі створення розумних міст.
Make it Smart 2019 — це:
— 642 учасники експо-форуму;
— 31 smart-рішення презентовано;
— 17 спікерів;
— 8 успішних переговорів.
3. SMART TALKS — регулярний захід, метою якого є побудова digital-суспільства шляхом розповсюдження ідей розвитку smart-міста для підвищення обізнаності харків’ян.
МОЛОДЬ
Молодіжна рада — консультативно-дорадчий орган Харківського міського голови, який був створений у грудні 2015 року. Наприкінці 2019 року в Молодіжній раді функціонували 13 комісій, які займалися підготовкою проєктів у різних сферах життєдіяльності міста. Більшість з них були реалізовані за позабюджетні гроші, що говорить про високу якість реалізації цих соціальних ініціатив.
Молодіжна рада виконує свою функцію щодо залучення молодіжних лідерів до вирішення міських проблем і побудови комунікації між органами місцевого самоврядування та молоддю.
СПОРТ
Розвиток спорту в Харкові проходить під особистим патронатом Геннадія Кернеса. «Я виріс у дворі і точно знаю, наскільки важливо, щоб дитина вчасно зайнялася фізичним розвитком, поставила правильні цілі, відчула смак боротьби і перемоги», — говорить він.
Харківська програма урбанкультур стала однією з кращих в Україні за результатами конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування».
Міська рада підтримує фінансуванням і організацією чемпіонати та фестивалі дитячо-юнацького спорту.
Харків є лідером з проведення спортивних заходів, марафонів, змагань тощо.
Шостий Харківський міжнародний марафон зібрав понад 11 000 учасників.
У 2019 році реконструйовано 50 спортивних майданчиків Street Workout. Сьогодні це один з найбільш популярних вуличних видів спорту у Харкові.
— У міста великі плани з розвитку спорту. Це проведення різних змагань, відкриття стадіонів, інших об’єктів, які б зацікавили більшу кількість людей займатися спортом, — зазначив Г. Кернес.
У 2019 році в рамках програми «Шкільний стадіон» 21 школа отримала нові спортивні майданчики. Місто фінансує змагання «Шкільна ліга», в яких беруть участь понад 14 тисяч дітей.
КУЛЬТУРА
У 2019 році у сфері культури значна увага приділялась питанню організації дозвілля харків’ян, забезпеченню умов для суспільної і культурної самореалізації талановитої особистості через організацію, проведення різноманітних культурних проєктів, фестивалів і конкурсів, реалізацію комплексу освітніх, культурно-мистецьких програм і проєктів для дітей та молоді.
Проведено та підтримано велику кількість фестивалів різних жанрів. Реалізовано проєкт до Дня міста та Дня Незалежності України на майдані Свободи, проведено акцію до Дня захисту дітей «Ми — Діти, Ми — Всесвіт», а також відбулося масштабне святування Масляної.
Центральний парк культури та відпочинку ім. М. Горького є найпопулярнішим місцем відпочинку та проведення різних культурних, етнографічних, спортивних та міжнародних заходів.
Новорічний мюзикл «Спляча красуня» переглянули понад 47 тис. глядачів. У виставі брали участь 400 учасників.
МІЖНАРОДНІ ЗВ’ЯЗКИ ТА ТУРИЗМ
Постійні позитивні зміни в Харкові роблять наше місто цікавим для гостей. Досвід проведення фінальної частини ЄВРО-2012 показав, що у нас є вся необхідна інфраструктура, ми можемо забезпечити гостям безпеку і комфорт. Харків щорічно проводить наукові форуми, бізнес-конференції, культурні та спортивні заходи міжнародного рівня.
Відновлення історичних будівель, популярних зон відпочинку, загальний благоустрій та чистота вже приваблюють туристів вихідного дня, мандрівну українську молодь, іноземців, які відкривають для себе Україну.
За рейтингом видання fDi Magazine привабливих туристичних атракцій з усіх куточків світу, сприятливих для залучення до них інвестицій, Харків здобув нагороду за категоріями: Академічний туризм, стандартизація та МІСЕ туризм.
Харків має побратимські та партнерські відносини із 34 іноземними містами у 23 країнах світу.
Харків є членом організації ЄВРОСІТІЗ, а з 2019 року Всесвітньої Федерації туристичних міст та отримав статус Партнера Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи.
У місті Харкові здійснюють свою діяльність 2 Генеральних консульства та 15 інститутів Почесних консулів іноземних держав, 5 представництв міжнародних організацій.
РЕКОНСТРУКЦІЯ ТА ВІДКРИТТЯ ЗОН ВІДПОЧИНКУ
За 2019 рік реконструювали сквер імені Ф. Сафронова, парк «Стрілка». Також відбулося урочисте відкриття урбанпарку в парку «Молодіжний», саду ім. Т. Г. Шевченка та «Каскад», Саржиного яру та велосипедних доріжок у Лісопарку.