У міськраді розповіли про кібербезпеку «розумного міста». ФОТО

21.11.2019 12:10   -
Автор:
Як повідомив заступник керуючого справами виконавчого комітету Харківської міської ради Сергій Захаревич, останнім часом у Харкові активно впроваджуються інноваційні технології, і разом із цифровізацією усіх сфер життєдіяльності міста з'являються певні загрози.
«За останні роки в місті впроваджено багато цифрових технологій і програм для активної інтеграції Харкова у глобальний інформаційний простір. Однак, разом із перевагами сучасного кіберпростору, впровадження концепції «розумного міста» супроводжується кіберзагрозами щодо функціонування міських інформаційних ресурсів. Саме з метою їх запобігання, а також для підвищення компетентності з цього питання співробітників міськради ми проводимо цей семінар», – зазначив Сергій Захаревич.
Під час заходу професор кафедри інформаційних технологій та кібербезпеки Національного університету внутрішніх справ Віталій Носов зазначив, що за останні роки кількість шкідливих програм у кіберпросторі збільшилася у 70 разів. Тому спочатку на етапі проектування «розумного міста» необхідно створити систему його захисту.
«Це не просто окремі заходи, а постійні процеси. Наприклад, у Євросоюзі правоохоронні органи створили систему, або протокол, реагування на кібератаки. Вона є багатостороннім процесом і складається з семи стадій: раннє виявлення, класифікація загрози, термінова координація реагування, повідомлення та раннє попередження, дії правоохоронних органів, розслідування та закриття цього протоколу реагування на надзвичайну подію», – зазначив Віталій Носов.
Він додав, що створювати систему захисту «розумного міста» можна кількома шляхами – або законодавчо, і в цьому випадку Кабінет міністрів своїми підзаконними актами регулюватиме цю роботу, або ж за стандартами, рекомендаціями і міжнародними процедурами. Віталій Носов підкреслив, що це питання треба вирішити в першу чергу.
Також, за словами професора, необхідно створити окремий орган, який контролюватиме цю роботу – службу або підрозділ інформаційної безпеки «розумного міста».