У Харкові вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів аварії на ЧАЕС. ФОТО

14.12.2019 11:01   -
Автор:
У заході взяли участь заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан, голова міської громадської організації «Союз Чорнобиль» Анатолій Губарєв, керівництво області, ліквідатори аварії, представники громадських чорнобильських організацій і жителі міста.
Присутні поклали квіти до пам'ятника і вшанували загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання. Священнослужителі Харківської єпархії відслужили панахиду за загиблими.
«Чорнобильська катастрофа – це величезна трагедія для всього нашого суспільства і людства в цілому, це втрата людей, які ліквідували цю страшну аварію ціною свого життя. Але, тим не менш, ми сьогодні вітаємо наших чорнобильців з цією датою і бажаємо, щоб у них все було добре, і, звичайно, міцного здоров'я. У Харкові дуже активно працюють громадські організації чорнобильців, з представниками яких ми співпрацюємо і робимо все, щоб наше місто процвітало», – сказала Світлана Горбунова-Рубан.
Зазначимо, захід приурочено до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Станом на 1 квітня 2019 року у Харкові проживають 8 тис. 886 громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.
Нагадаємо, Харківська міська громадська організація «Союз Чорнобиль» створила проєкт «Чорнобильська історична майстерня», в якій зібрано понад 600 історій з вуст учасників ліквідації аварії, а в 2018 році видала книгу, присвячену ліквідації аварії та її героям. Сьогодні харківська організація чорнобильців є найчисленнішою в Україні і офіційно налічує 1,4 тис. осіб.
Довідка. 26 квітня 1986 року сталася одна з найбільших аварій на атомних електростанціях – аварія на Чорнобильській АЕС. 10 листопада 2006 року Указом Президента України був заснований пам'ятний день – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який щорічно відзначається 14 грудня. Цей день обраний у зв'язку з тим, що 30 листопада 1986 року було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня було опубліковано повідомлення про те, що комплекс захисних споруд прийнятий в експлуатацію. І тепер з нагоди цього дня по всій країні проходять різні заходи, присвячені пам'яті ліквідаторів цієї аварії, – мітинги, покладання квітів до пам'ятників, молебні та інші акції пам'яті.