У Харкові відзначають 75-ту річницю визволення України. ФОТО

28.10.2019 12:52   -
Автор:
У траурній церемонії взяли участь заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан, керівництво області, ветерани, представники силових структур, духовенства, громадських організацій, підприємств та установ, жителі міста, студенти.
Присутні поклали квіти до пам'ятника Батьківщини-Матері і вшанували хвилиною мовчання загиблих під час Другої світової війни.
«Сьогодні ми згадуємо тих, хто загинув, захищаючи нашу Батьківщину, хто піднімав країну з руїн після війни. Це також пам'ять про тих, хто сьогодні захищає нашу країну на Сході і хто там загинув. Нам усім, звичайно, хочеться, щоб в Україні був мир, але це питання не можна вирішити поодинці, для цього всі ми повинні об'єднатися і разом над цим працювати», – зазначила Світлана Горбунова-Рубан.
Після церемонії покладання в каплиці на честь ікони Божої Матері «Стягнення загиблих» священики відслужили поминальний молебень за загиблими у роки Другої світової війни.
Довідка. День визволення України від фашистських загарбників відзначають щорічно 28 жовтня згідно з Указом Президента України від 20 жовтня 2009 року. Звільнення України від нацистських завойовників відбувалося силами чотирьох Українських фронтів протягом більш ніж півтора року – з січня 1943 року по жовтень 1944 року. Радянські Збройні Сили на території України здійснили 15 наступальних стратегічних і фронтових операцій, найбільш значущими з яких були Белгородско-Харківська, Донбаська, Дніпровсько-Карпатська, Битва за Дніпро, Львівсько-Сандомирська та Східно-Карпатська. Остання операція завершилася 28 жовтня повним вигнанням окупантів з території України.