У Харкові борються з проблемою наркоманії серед школярів

19.09.2019 17:50   -
Автор:
У ньому взяли участь заступник міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан, представники профільних департаментів, Головного управління Національної поліції, а також керівники та представники громадських організацій, які займаються допомогою, підтримкою та реабілітацією наркозалежних.
Віце-мер нагадала, що в місті прийнята Комплексна програма з протидії поширенню наркоманії і зниження шкоди від вживання психоактивних речовин в м.Харкові «Чисте місто» на 2019-2020 роки. Головна її мета – за допомогою проведення різнопланових профілактичних заходів, в першу чергу серед школярів, створити в Харкові умови для скорочення масштабів вживання наркотиків і формування негативного ставлення до них серед молоді. Ключовими моментами програми є пропаганда здорового способу життя, а також сприяння в соціально-психологічній реабілітації людей, які вживають наркотики.
«Всі ви звернули увагу, що в місті з'явилися білборди, на яких розміщений посил «Харків – проти наркотиків!». Це один із брендів нашого міста, який демонструє філософію міської влади і нашу реакцію на проблему, яка існує в Харкові. Ми просимо харків'ян не руйнувати своє життя!», – підкреслила Світлана Горбунова-Рубан.
В ході засідання головний спеціаліст Департаменту освіти Ірина Тарасенко повідомила, що масштабна профілактична робота щодо запобігання наркоманії проводиться сьогодні в установах освіти. Зокрема, зі школярами, педагогами і батьками працюють фахівці, проводяться тренінги та лекції про шкоду наркотиків, серед учнів проходять медогляди, де лікарі намагаються виявляти подібні проблеми. Також до цієї роботи активно залучаються громадські організації.
«Зокрема, в школах Індустріального району провели пілотний проєкт за авторською комплексною програмою «Здоровий спосіб життя та первинна профілактика вживання психоактивних речовин, інтернет-залежності серед дітей і батьків». І у нас вже є позитивні відгуки про ці заходи», – зазначила Ірина Тарасенко.
При цьому вона підкреслила, що в новому навчальному році в місті працюють понад 2,5 тис. різнопрофільних гуртків і секцій, де школярі можуть з користю проводити своє дозвілля.
У той же час лікар-нарколог Катерина Чуєва акцентувала увагу членів ради на те, що сьогодні проблема наркоманії поширена не серед старшокласників, а серед дітей більш раннього віку – 11-13 років.
«І головна біда в тому, що батьки категорично відмовляються усвідомлювати, що у їхніх дітей є залежність. Найчастіше про такі факти ми дізнаємося, коли дитина потрапляє в лікарню з токсикологічним отруєнням», – зазначила Катерина Чуєва.
В ході засідання представники громадських організацій – партнерів міського соціального проєкту «Єдина соціальна мережа» представили свої проєкти з популяризації здорового способу життя та профілактики негативних явищ. У їх числі – створення в Очакові антинаркотичного табору для реабілітації дітей, які страждають на наркотичну залежність, проведення всеукраїнського антинаркотичного форуму, який відбувся 2019 року у Коблево і зібрав понад 250 однодумців, які борються з цим негативним явищем.