«Харківські теплові мережі» хочуть переглянути тарифи на ТЕЦ-3

23.09.2019 17:45   -
Автор:
У заході взяли участь заступник Харківського міського голови з питань житлово-комунального господарства Андрій Руденко, керівники і працівники підприємства, представники громадських організацій, харків'яни.
Як повідомила заступник генерального директора КП «ХТМ» з економіки Марина Магомедова, основною причиною перегляду тарифів є зміна вартості природного газу, а також збільшення витрат на оплату праці, закупівлю електроенергії, води та ін.
На підприємстві розробили два можливих варіанти зміни тарифу на ТЕЦ-3. Відповідно до першого, якщо вартість природного газу становитиме 5079,834 грн/тис. куб. м (встановлено з 1 серпня 2019 року), то тарифи для всіх груп споживачів загалом знизяться на 2%. Якщо ж вартість 1 тис. куб. м газу з 1 листопада 2019 року становитиме 7790,71 грн (згідно з фінансовим планом НАК «Нафтогаз України»), то тарифи зростуть в середньому на 5,3%.
«Підсумок слухань такий: результати розрахунків по ТЕЦ-3 будуть подані до Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг. Якщо ці розрахунки затвердять, то собівартість послуг, що надаються ТЕЦ-3, ляже в основу кінцевих тарифів для споживачів по всьому підприємству, над якими ми зараз працюємо», – зазначила Марина Магомедова.
Генеральний директор КП «Харківські теплові мережі» Сергій Андрєєв підтвердив, що тарифи ТЕЦ-3 є складовою загальних тарифів «ХТМ» для кінцевих споживачів, які також переглядатимуться.
«Сьогоднішня ціна газу – 5079 грн за 1 тис. куб. м. Але те, що вона може змінитися, каже багато хто. Тому ми використовуємо прогнозну ціну – 7790,71 грн. До того моменту, коли пройдуть громадські слухання за участю представника Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, опалювальний сезон вже почнеться, і ціна на газ буде відома, і ми оперуватимемо фактичними величинами. Але при цьому підприємство виграє за часом близько двох місяців, необхідних для проходження всієї процедури зміни тарифів і не буде нести збитки, якщо ціна на газ все-таки зміниться», – розповів Сергій Андрєєв.