Харків’яни стають в черги за доступним житлом

01.10.2019 13:46   -
Автор:
Про це на засіданні постійної комісії з гуманітарних питань Харківської міської ради повідомив заступник директора Департаменту економіки та комунального майна Дмитро Гармаш.
За його словами, пропонується продовжити термін дії обох програм до 2025 року, а також збільшити фінансування програми з молодіжного кредитування на 20 млн грн, а з доступного житла – на 10 млн грн.
«Таким чином, фінансування програм на наступний рік складе 100 млн грн. Громадяни будуть швидше проходити чергу для отримання житла. Ми розраховуємо, що це буде не більше року з моменту постановки їх у реєстр», – зазначив Дмитро Гармаш.
Крім того, планується внести зміни у програму доступного житла і компенсувати громадянам частину процентної ставки по кредитах протягом п'яти років.
«Харківський міський голова Геннадій Кернес доручив проаналізувати, як наші програми задовольняють запити харків'ян. Ми побачили, що програма стала популярною і в усіх напрямках сформувалася черга. Тому пропонується ввести ще один напрямок і підключити державні банки. Тобто житель міста Харкова, який перебуває на квартирному обліку і в реєстрі за програмами, зможе звернутися до державного банку по кредит. Якщо банк приймає рішення про видачу кредиту – передає нам документи, і далі ми працюємо по компенсації частини відсоткової ставки. Це буде 12%, але не більше облікової ставки Національного банку України», – пояснив Дмитро Гармаш.
Нагадаємо, Міська цільова програма будівництва (придбання) доступного житла передбачає пільгове кредитування працівників бюджетних установ та комунальних підприємств, науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів, а також учасників бойових дій і вимушених переселенців, що живуть у Харкові. Також є напрям співфінансування бюджету міста Харкова як із промисловими підприємствами, так і з жителями міста.
У рамках Міської цільової програми молодіжного житлового кредитування молоді люди до 35 років (не тільки сімейні пари) можуть взяти на придбання житла пільговий кредит. Якщо у молодої сім'ї одна дитина, то видається безвідсотковий кредит. Якщо в сім'ї двоє і більше дітей, то тіло кредиту зменшується на 25-50%.