Харків’яни переймають досвід стартап-руху в Естонії

01.11.2019 13:45   -
Автор:
З метою обміну досвідом та міжнародного співробітництва представники міської ради побували в інноваційному центрі «Мекторі», який працює на базі Талліннського технічного університету. Проєктний менеджер центру Кайра Еєнсалу показала колегам розробки студентів та викладачів, у тому числі дерев'яний наручний годинник, супутники і протези, надруковані на 3-D принтерах. Керівник відділу з роботи зі стартапами Крісті Таттар провела екскурсію по стартап-центру університету, який створювався у співпраці з компаніями «Samsung», «Sony Ericsson», «Lego».
Як повідомила начальник Управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів Вікторія Грецька-Миргородська, в ході відвідування харків'яни ознайомилися з досвідом і принципами роботи місцевої стартап екосистеми, навчальними стартап-програмами, дізналася про роль науки і місцевої влади у розвитку інновацій.
«В Естонії стартап-рух став не тільки двигуном розвитку науки, виробництва та інфраструктури, а й сфери розваг, медіа-контенту. Прямі трансляції хакатонів, демо днів – новий рівень культури підприємництва. Досвід і знання, отримані у Талліннському технічному університеті, дозволять підняти стартап екосистему Харкова на новий рівень. Центр «Мекторі», побудований у результаті взаємодії університету, міста та приватних інвесторів, надихає своїми розробками», – зазначила Вікторія Грецька-Миргородська.
Також представники управління зустрілися з начальником Управління розвитку бізнесу Департаменту підприємництва міста Таллінн Яаанусом Вахесалу. Сторони обговорили питання розвитку підприємництва, підтримки стартапів і молодих підприємств, створення систем розвитку в країні.
Вікторія Грецька-Миргородська зазначила, що сучасне місто має розвивати підприємницьке мислення, заохочувати компанії до створення нових робочих місць, забезпечувати розвиток інновацій і підтримувати стартапи.
«Модель, яка працює у Таллінні, створює інноваційний продукт, що дозволяє системі підприємництва самостійно розвиватися. Розуміння сучасних європейських тенденцій розвитку бізнесу і ролі місцевої влади – запорука створення успішних іміджевих проєктів, реалізацію яких ставить за мету Управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів у Харкові», – зазначила начальник управління.