"Інфосіті" – інформаційно-аналітичний портал

Харків готується до будівництва метро

Про це 10 грудня повідомив перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов.
За його словами, оголошений тендер, щоб вибрати фахівців, які стежитимуть за відповідністю проектно-кошторисної документації та виконанням будівельних робіт. Після цього визначать генерального підрядника, який займеться будівництвом метро. Переможців тендерів узгодять з європейськими банками, які виділили кредитні ресурси.
«Сім років велася щоденна робота з фінансовими установами, і сьогодні ми можемо з упевненістю сказати, що Харків отримає кредит в розмірі 320 млн євро. Місто виконало всі вимоги, які ставили європейські партнери», – повідомив Ігор Терехов.
Перший віце-мер зазначив, що проєкт «Продовження метрополітену в м. Харкові» – найуспішніший із залучення кредитних коштів в економіку міста за останні роки. Кошти залучені під державні гарантії, і половину тіла кредиту буде погашено за кошти держбюджету. Будівництво метро планується почати в кінці наступного року. Міська рада викупила практично всі об'єкти нерухомості, які розташовані на території майбутнього будівництва двох нових станцій.
Нагадаємо, що Верховна Рада ратифікувала договір України з Європейським інвестиційним банком про будівництво третьої лінії метрополітену у Харкові. Проєкт включає будівництво станцій «Державінська» і «Одеська», Олексіївського електродепо і закупівлю 85 вагонів. Він реалізується за рахунок кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку (160 млн євро) і Європейського інвестиційного банку (160 млн євро).