Геннадій Кернес: У боротьбі з дитячою наркоманією нам потрібна допомога батьків

25.10.2019 18:10   -
Автор:
25 жовтня Харківський міський голова Геннадій Кернес взяв участь у відкритому уроці «Чисте місто: батьки проти наркотиків», мета якого – усвідомлення важливості батьківської участі у профілактиці наркоманії серед дітей і в боротьбі з залежностями. Урок організований Міською батьківським радою. У ньому, крім батьків, взяли участь керівники Головного управління Національної поліції в Харківській області, лікарі-педіатри, психологи, голови громадських і спортивних організацій для дітей та підлітків.
«Ви знаєте, що Харкову потрібно серйозно протистояти наркотикам, і ми з літа ведемо активну роботу по багатьох напрямах. Допомагаємо поліції, створений канал блокування магазинів в Інтернеті, йде збір інформації про «закладки» на гарячу лінію, в школах активізувалася профілактика. Але всім зрозуміло, що без вас, батьків, це буде тільки частина рішення. Ви – завжди поруч, ви – авторитет для своїх дітей і бачите, відчуваєте, можете застерегти дитину або першими запропонувати допомогу, якщо біда вже сталася. Фахівці, які тут зібралися, запропонують вам своє бачення, механізми, необхідні ходи і знання, щоб впоратися і вивести на правильну дорогу свою дитину. Сім'я, дім – головний наш помічник», – сказав Геннадій Кернес, починаючи відкритий урок.
На думку психологів, які працюють з наркозалежними підлітками, сім'я дійсно має великий потенціал в запобіганні залучення дитини до наркотиків. Батьки, у яких довірчі відносини з дітьми, можуть вчасно відреагувати на зміни в поведінці дитини і вчасно розпізнати ознаки вживання наркотиків. Але в реальності це рідко працює: школярів сьогодні, як визнали учасники уроку, виховує Інтернет і вулиця, що мають набагато більший авторитет. Крім того, батьки, як представники інших поколінь, не поінформовані про так звані нові наркотики, механізми їх поширення і дії. Рекомендації фахівців з цього приводу – не відсторонюватися від підлітків, зберігати емоційний контакт навіть у конфліктних ситуаціях.
Крім того, дорослим необхідно бути максимально інформованими про наркотики і не помилятися щодо ймовірності залучення до них своєї дитини. «Це може статися з кожним, середа провокує навіть самих контрольованих дітей», – зазначають медики і психологи. «До роботи правоохоронців по боротьбі з каналами поширення і до соціальної реклами в Харкові повинна приєднатися масована кампанія профілактики в школах і сім'ях», – говорять вони.