Депутати ознайомилися з роботою «Харківських тепломереж». ФОТО

17.01.2020 16:40   -
Автор:
В ході відвідування генеральний директор КП «ХТМ» Сергій Андрєєв показав депутатам когенераційну установку, будівництво якої було розпочато на Салтівській котельні два роки тому за кошти Світового банку. Обладнання вже змонтовано, установку планують запустити в роботу в кінці березня – на початку квітня. Як зазначив Сергій Андрєєв, установка дозволить виробляти теплову та електричну енергію для потреб котельні і, відповідно, значно знизити витрати підприємства. За його словами, це буде найпотужніша когенераційна установка в Харківській області і одна з найсучасніших в Україні.
«Серце цієї установки – це дві газопоршневі машини американського виробництва, які вважаються лідерами серед когенераційних установок. Електроенергія, яка виробляється при спалюванні газу на цьому обладнанні, надходить на підстанцію і звідти йде на потреби підприємства. Її також можна продавати для споживачів і використовувати для власних потреб міста. Потужність двох машин становить 4 МВт, що повністю покриває витрати котельні. Крім того, тепло, що віддається в процесі охолодження двигунів, йде на підігрів зворотної мережної води, що надходить від житлових мікрорайонів», – пояснив директор ХТМ.
Також Сергій Андрєєв повідомив депутатам, що в порівнянні з 2007 роком кількість дефектів на мережах збільшилася вчетверо. Це пов'язано з тим, що на сьогоднішній день близько 90% трубопроводів вичерпали свій термін експлуатації. Всього ж протяжність тепломереж міста нараховує 1,6 тис. км, при цьому вартість заміни 1 км труб становить 10 млн грн.
Директор ХТМ нагадав, що збитки підприємства на сьогоднішній день складають 1,5 млрд. грн, і звернувся до депутатів з проханням врегулювати питання розрахунків КП «Харківські тепломережі» з НАК «Нафтогаз».
«Відповідно до закону, усі теплопостачальні організації працюють тільки з розподільчими рахунками, і є постанова Кабміну, яка роз'яснює, як управляти цими рахунками. Я вважаю, що в цій формулі закладено несправедливе ставлення до таких підприємств, як наше. У зв'язку з тим, що у нас немає стовідсоткових розрахунків за тепло від споживачів, борг ХТМ перед «Нафтогазом» стає дедалі більше. Тобто частка з розподільних рахунків, яка повинна надходити до підприємства і спрямовуватится на перекладку мереж і виплату зарплат співробітникам, автоматично йде «Нафтогазу», – підкреслив Сергій Андрєєв.
При цьому гендиректор КП «ХТМ» повідомив, що сьогодні заборгованості по заробітній платі працівникам у підприємства немає.
У свою чергу секретар Харківської міської ради Олександр Новак зазначив, що за останні п'ять років фінансова підтримка підприємства з міського бюджету була збільшена вдвічі.
«Ми за останні п'ять років більше ніж вдвічі збільшили підтримку з міського бюджету на вирішення проблем підприємства. Однак сьогодні існують питання, які необхідно розглядати і ініціювати їх вирішення на державному рівні, і я сподіваюся, що депутати підтримають ініціативи керівництва ХТМ, і ми підготуємо свої пропозиції до центральних органів влади щодо роботи наших комунальних підприємств», – зазначив Олександр Новак.