Німецький банк виділить Харкову кредит на модернізацію тягових підстанцій

19.12.2019 17:59   -
Автор:
Документ підписали перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов та директор офісу Німецького банку розвитку «KfW» в Україні Курт Штрассер.
«Сьогодні ми закладаємо фундамент нового, життєво важливого для Харкова проєкту, який дозволить забезпечити надійне енергозабезпечення міськелектротранспорту за допомогою реконструкції тягових підстанцій. Устаткування на цих об’єктах експлуатується з 1950 року, і сьогодні підстанції не можуть забезпечувати процес рекуперації енергії. Ми розраховуємо, що модернізація цих об’єктів дозволить підвищити енергоефективність електротранспорту приблизно на 30%», – зазначив Ігор Терехов.
Згідно з документом, німецький банк надасть місту грант у розмірі 625 тис. євро на аудит усіх 59 тягових підстанцій транспортної мережі в Харкові, а також розробку техніко-економічного обґрунтування реконструкції 15-ти з них. Безпосередньо на роботи з реконструкції об’єктів інвестор планує виділити кредит в сумі 15 млн євро. Реалізація цього проекту дозволить зменшити негативний вплив на навколишнє середовище.
У свою чергу Курт Штрассер, який вперше відвідав Харків, зазначив, що німецький банк пишається співпрацею з містом і з радістю бере участь у реалізації ще одного спільного проєкту.
«Харків – дуже велике місто, і в цьому контексті треба розуміти, як поліпшити якість пересування його жителів і гостей. Це важливо не тільки з точки зору комфорту, але і екології. І для нас важливо усвідомлювати, що Харків приймає до уваги екологічні питання і бере на себе таку відповідальність. Ми поділяємо бачення міської влади і також хочемо, щоб Харків став ще більш приємним, комфортним і упорядкованим», – підкреслив Курт Штрассер.
Перший віце-мер також зазначив, що у Харкова є досвід співпраці з німецьким банком. Зокрема, за кошти «KfW» в місті реалізується комплексний проєкт «Реконструкція та реновація муніципальної інфраструктури міста Харкова», у рамках якого проводиться модернізація 21 насосної станції КП «Харківводоканал», а також модернізація шкіл із застосуванням енергоефективних технологій в одному з районів міста.