Національний банк знизив облікову ставку до 11% та анонсував здешевшення кредитів

31.01.2020 12:23   -
Автор:

Національний банк продовжує пом’якшення монетарної політики, щоб забезпечити інфляцію на рівні цілі 5% та підтримати стійке економічне зростання. Економічне зростання, згідно прогнозу НБУ, прискориться з 3,3% у 2019 до 3,5% у 2020 році, а в наступні роки становитиме близько 4%.

Основним припущенням макроекономічного прогнозу залишається подальша співпраця з МВФ.

Національний банк очікує укладення нової програми співпраці з Фондом у найближчі місяці після схвалення Верховною Радою України необхідних законопроєктів. Завдяки новій програмі з МВФ, офіційним залученням та збереженню інтересу нерезидентів до ОВДП збережеться щорічне зростання міжнародних резервів України, попри період пікових виплат за зовнішнім державним боргом. У 2020 році вони перевищать 29 млрд дол. США і продовжать збільшуватися у 2021-2022 роках.
Ключовим ризиком для реалізації цього макропрогнозу Національний банк, як і раніше, бачить відтермінування укладення нової програми співпраці з МВФ. Так само, зберігаються ризики для макрофінансової стабільності насамперед внаслідок рішень українських судів щодо відповідальності та зобов’язань ексвласників неплатоспроможних банків перед державою. Реалізація цих ризиків може погіршити курсові й інфляційні очікування та ускладнити доступ до міжнародних ринків капіталу в умовах необхідності здійснення пікових боргових виплат.
Актуальними є також інші ризики:
подальшого охолодження світової економіки та погіршення умов торгівлі;
ескалації військового конфлікту на сході країни та нові торговельні обмеження з боку Росії;
скорочення врожаю зернових і плодоовочевих культур в Україні через несприятливі погодні умови;
збільшення волатильності світових цін на продукти харчування з огляду на глобальні зміни клімату;
зменшення обсягів припливу іноземного капіталу.
Наразі Національний банк прогнозує зниження облікової ставки до 7% на кінець 2020 року завдяки швидкому поліпшенню макроекономічної ситуації в країні.
Очікується, що найбільше облікова ставка знизиться впродовж першого півріччя поточного року. Це вплине на подальше зниження вартості кредитів для бізнесу та населення, а також стимулюватиме ділову активність.

Зниження облікової ставки до 11% ухвалено рішенням Правління Національного банку України від 30 січня 2020 року № 76-рш “Про розмір облікової ставки”.