Завтра відкривається головна виставка Дитячої програми Бієнале молодого мистецтва. ФОТО

18.09.2019 16:10   -
Автор:
19 вересня виставкою “Уяви плоди уяви” відкриється Дитяча програма другої Бієнале молодого мистецтва. Ця програма у бієнале з’явилася вперше – на першій бієнале в Києві, в 2017 році, дитячої програми не було. Протягом шести тижнів у межах дитячої програми відбудуться 4 виставки, серія майстер-класів, лекцій, екскурсій як для дітей, так і для дорослих. Серед найважливіших подій координатори програми називають проекти “Уяви плоди уяви” та “Привид опери та балету”, виставку “Дитинство художників”, на якій покажуть дитячі малюнки відомих українських митців, зустріч із Франсуазою Барб-Ґалль – авторкою книжок “Як розмовляти з дітьми про мистецтво”. А ще – панельну дискусію “Де діти в СучУкрАрті”, під час якої українські художники та художниці, викладачі та викладачки дитячих художніх студій обговорять вплив дитячого мистецтва на доросле і навпаки. Основні події програми розгортатимуться у HudpromLoft (ХДАДМ, вул. Мистецтв, 15), ЛітМузеї та підвалі СХІД Opera.
Загальна мета дитячої програми Бієнале – зробити дитяче художнє висловлювання невід’ємною частиною мистецького процесу, навчити дітей не боятися галерей, а дорослих – не боятися говорити з дітьми про сучасне мистецтво, говорять організатори. А методики, напрацьовані програмою, можуть бути використані культурними інституціями та школами по всій Україні.
Перші й найважливіші висловлювання програми зроблять самі діти. 19 вересня о 19:00 у HudpromLoft відкриється центральна виставка “Уяви плоди уяви”. Тут покажуть роботи учнів та учениць D16 art lab (Харків), студії «Малювці» (Львів), «Майстерні можливостей» (Київ), яка працює з дітьми з розладами аутичного спектру і синдромом Дануа, образотворчого гуртка Коротичанського ліцею, студії Aza Nizi Maza (Харків) та Міші Івашури, юного художника з аутичним розладом. Виставка відповідає на узагальнюючу тему бієнале «Здається, я заходжу в наш сад». з якою працювали й дорослі митці та мисткині основної програми. До проекту ввійшли студійні замальовки, рисунки, живопис, просторові об'єкти та інтервенціЇ. Надихали на творчість авторів та авторок шкільна дошка, вірші Сковороди, гігантські насіння та інші феномени навколишнього світу.
20 вересня о 19:00 у HudpromLoft викладачі та викладачки цих дітей обговорять роль дітей та дитячого мистецтва на панельній дискусії “Де діти в СучУкрАрті”. Її модеруватиме куратор Бієнале Борис Філоненко.
21 вересня о 19:00 у HudpromLoft прочитає лекцію Франсуаза Барб-Ґалль, авторка книжок «Як розмовляти з дітьми про мистецтво» та «Як розмовляти з дітьми про мистецтво ХХ століття». На лекції Франсуаза на прикладах найвідоміших художніх робіт сучасних митців продемонструє, з чого починати розмову про мистецтво із дітьми різного віку, на що звертати їхню увагу, якими деталями зацікавлювати та якими питаннями спонукати їх до роздумів та самостійних пошуків сенсів у мистецтві.
22 вересня об 11:00 у D16 art lab (Сумська, 67) відкриється виставка “Насіння” – серія графічних робіт учнів та учениць студії D16 art lab. А об 11:30 у тому ж просторі відбудеться майстер клас “Палка, палка, огуречек”, на якому викладачі студії D16 art lab навчать простими засобами створювати складні та насичені малюнки.
24 вересня о 19:00 у студії Aza Nizi Maza (Чернишевська, 4) відкриється виставка “Дитинство художників”: кураторки Олена Науменко та Катерина Носко зібрали повноцінну експозицію із дитячих робіт відомих українських художників та художниць, щоб відповісти на питання: чи важливий вік для митця?
28 вересня о 19:00 у підвалі СXID Opera (вул. Сумська, 25) відкриється Тотальна інсталяція “Привид опери та балету”. Це проект учнів і учениць, а також викладачів і викладачок студії Aza Nizi Maza, які шукали в будівлі Харківського національного театру опери і балету привида опери.
У жовтні можна буде побачити архівну виставку дитячого малюнка, послухати лекцію для дітей про “часом нудні музеї”, відвідати майстер-класи по створенню масок чи сімейному фото.
“Мистецтво допомагає дітям дорослішати в атмосфері свободи та творчості. Це робить їх щасливими людьми. Хіба не в оточенні таких людей ми хочем провести свої літні роки”, — каже кураторр програми, керівник студії Aza Nizi Maza Микола Коломієць.
Повний розклад дитячої програми — на сайті Бієнале сучасного мистецтва.
Розклад безкоштовних дитячих майстер-класів — на сторінці Aza Nizi Maza. На деяких з них кількість місць обмежена, реєстрація за телефонами +380 95 145 15 17 (D16 art lab) та +380 97 333 43 27 (Aza Nizi Maza).