Вперше в Україні: у Харкові відбудеться концерт скрипаля-віртуоза з Кельна Романа Кіма

18.10.2019 10:06   -
Автор:
Скрипаля-віртуоза з Кельна Романа Кіма сьогодні знають по всьому світу. Він виступає в спеціальних призматичних окулярах, що закривають половину обличчя, записи його виступів набирають сотні тисяч переглядів в YouTube, а виконавська майстерність музиканта високо цінується багатьма легендарними скрипалями.
Роман – винахідник нових прийомів гри на скрипці та різних музичних аксесуарів. Серед найвідоміших винаходів скрипаля – ті самі призматичні окуляри, в яких він виступає на своїх концертах: «Одного разу я дізнався про стереоскопію, коли при розведенні очей, між двох картинок можна побачити третю в центрі, в форматі 3D, – згадує Роман. – Спочатку зробив цей ефект очима і виявив, що став мислити ясніше і можу краще концентруватися на грі. Потім вирішив створити щось, щоб не відволікатися – так з'явилися окуляри з призмами. Я вивчав це явище за допомогою томографа і експеримент показав, що моя мозкова активність посилилася. Але для повноцінного дослідження потрібно 40-50 випробовуваних. Працюю над цим”.
На відміну від багатьох іменитих скрипалів, Роман вважає за краще грати на сучасній скрипці. Інструмент був зроблений скрипковим майстром Олександром Хазіним в 2015 році.
Виступити в Харкові з МАСО «Слобожанський» Роману запропонував давній друг і творчий партнер Молодіжного оркестру, всесвітньо відомий скрипаль з Німеччини Даніїл Австріх. За словами Даніїла, хоча вони з Романом і знайомі з 2007 року, але на одному концерті виступлять вперше. Це стало можливим лише після того, як в квітні цього року концертом з Молодіжним оркестром почалася диригентська кар'єра Даніїла: «Рома майже не виступає в камерних ансамблях. Тому єдина можливість для мене з ним виступити – тільки в якості диригента».
Сам Даніїл Австріх, доцент Вищої школи музики Кельна, вважає Романа першим віртуозом сучасності: «Я не знаю жодного іншого скрипаля, який справлявся з технічними складнощами так легко і віртуозно, як він. Рома – перший музикант з часів Паганіні, який просунув і розвинув техніку гри на скрипці, придумав нові прийоми гри». А ще Роман, стверджує Даніїл Австріх, єдиний з концертуючих на міжнародному рівні скрипалів, який подібно легендарному Паганіні, сам пише музику: «Відносно недавно він написав свій перший скрипковий концерт. Коли ми з ним побачились – він з таким ентузіазмом мені про нього розповідав, що дуже захотілося познайомити Рому з харківською публікою і, особливо, представити в Харкові його концерт».
Концерт Романа Кіма для скрипки з оркестром, який, на думку диригента Даніїла Австріха, зможе в повній мірі продемонструвати всю силу як виконавської майстерності так і композиторського обдарування Романа Кіма, прозвучить в Україні вперше.
Також, в програмі концерту Roman Kim & Daniel Austrich МАСО «Слобожанський» зіграє увертюру до опери «Евріанта» Карла Марії фон Вебера і симфонію №2 Петра Чайковського.
Нагадуємо, що концерт Roman Kim & Daniel Austrich пройде в Будинку Алчевських в п'ятницю, 25 жовтня, початок о 19:00. А на осінніх канікулах, у четвер, 31 жовтня і в п'ятницю, 1 листопада, МАСО «Слобожанський» порадує юних любителів музики дитячою концертною програмою «Інтерактивне оркестрове шоу для дітей». Захід відбудеться теж в Будинку Алчевських. В один день пройде по 2 концерти. Початок об 11:00 та о 16:00. Диригент – Сергій Лихоманенко (Київ). Звук живий.