Вiковий ювiлей – газета «Харьковские известия»

23.01.2020 09:00   -
Автор:
На честь визначної дати 21 січня у приміщенні музею відбулись урочистості. В них взяли участь заступник Харківського міського голови — керуючий справами виконавчого комітету Тетяна Чечетова­Терашвілі, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, керівники та представники інших музеїв міста, вищих навчальних закладів, громадських організацій, харків’яни. До свята у музеї відкрилась оновлена експозиція — «Слобожани» та дві нові виставки — «Калейдоскоп музейних скарбів у вимірі часу» й «Традиції та просвітництво. До 100­річчя Харківського історичного музею імені М. Ф. Сумцова». Наразі музей має статус дослідницького, науково методичного та культурно­виховного центру.
Протягом століття Харківський історичний музей є форпостом збереження історичної та культурної спадщини в нашому місті. Ви, його співробітники, професійно та якісно охороняєте об’єкти історичної цінності, які були створені нашими попередниками і які ми плануємо передати нашому майбутньому поколінню. Те, що зберігається тут, дозволяє побачити всю правду нашої історії, зрозуміти її суть, оцінити те, що було, дізнатися, як жили у Харкові. Дякую колективу музею за працю, за безмірну любов і відданість своїй справі. Нових вам виставок, яскравих експозицій і вдячних відвідувачів! — відзначила Тетяна Чечетова­Терашвілі.
Володимир Цигульов — директор Харківського історичного музею розповів присутнім, що зараз у музейному фонді налічується понад 334 тис. експонатів. «У 1920 році наш музей був номером один в Україні. І він завжди був лідером музейної справи завдяки Миколі Сумцову, який створив методику, за якою має працювати музей. Ми й до сьогодні користуємося його напрацюваннями».
Підсумком багаторічного дослідження Сумцовим культури і побуту Слобідської України стала книга «Слобожани». Саме таку символічну назву має і нова експозиція музею, перша частина якої відкрилася в день його 100 річного ювілею. Експозиція розповідає про історію людей, що населяли нашу землю від найдавніших часів і до початку ХХ ст. Експозиція містить інтерактивні зони для спілкування з відвідувачами і зворотного зв’язку. Отримана інформація допоможе музейникам зрозуміти, в якому напрямку розвивати музей і чим залучати відвідувачів надалі.
Ніколи раніше ще не демонструвалася відвідувачам наразі відкрита виставка «Калейдоскоп музейних скарбів у вимірі часу». Серед нових експонатів можна угледіти обладнання, на якому майстри робили фотографії, що отримали нагороди на виставках в Європі наприкінці ХІХ століття; камінний годинник, виготовлений у Франції у другій половині ХVІІІ століття, що побутував у маєтку Харитоненка Наталівка; раніше невідомий широкому загалу автопортрет С. І. Васильківського.
До ювілею Історичного музею «Укрпошта» випустила тематичний конверт і серію марок. Під час урочистого заходу почесні гості взяли участь у процедурі спецпогашення конверта. Також на честь 100 річчя Харківського історичного музею Національний банк України випустив пам’ятну монету.
На честь ювілею з 22 до 24 січня харків’яни зможуть відвідати музей безкоштовно.

Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова веде свій родовід від музею Слобідської України імені Г. С. Сковороди, заснованого в січні 1920 року. Біля його витоків стояв видатний учений, етнограф, історик Микола Федорович Сумцов, відомий у Європі як дослідник народного побуту і світогляду, який і став першим його директором.