В Україні продовжують створювати віртуальні 3D-тури по музеям та заповідникам

31.01.2020 15:42   -
Автор:
Віртуальний тур дозволяє переглянути приміщення собору, зблизька розгледіти деталі ікон та експонатів та навіть ознайомитися з короткою інформацією щодо них.
3D-тур буде доступний на сайті заповідника. Окрім нього, «Софія Київська» пропонує здійснити віртуальну прогулянку по Кирилівській церкві та оглянути 3D-модель Андріївської церкви.
Нагадаємо, Міністерство культури у липні 2017-го спільно з Google створили віртуальний 3D-тур українськими музеями просто неба, а у листопаді — презентували проєкт «Оперні театри України» — віртуальні 3D-тури п'ятьма українськими оперними театрами.
В Україні є ще цікаві «цифрові» ініціативи в галузі культури, які вже реалізували або готують до втілення найближчим часом.
Так, у 2019-му Український культурний фонд підтримав більше 10 проєктів з оцифрування пам’яток культури, музейних колекцій, тощо.
У рамках програми «Інноваційний культурний продукт» УКФ підтримав інтерактивний проєкт «Культурні маршрути WalQlike». Він передбачає складання 10 культурно-тематичних маршрутів Києва через основні визначні пам'ятки міста. Усі маршрути-квести доступні в безкоштовному мобільному додатку. Додаток працює трьома мовами (українська, російська та англійська) і завдяки цьому здатен підвищувати обізнаність та інтерес до історії й сучасного життя міста не тільки в української громадськості, але й в іноземних туристів. Зараз WalQlike працює у Львові та Києві.
Проєкт OpenTheatre: театральні вистави онлайн є майданчиком, який має перенести український сучасний театр у цифровий простір. Він передбачає онлайн-трансляцію 17 вистав різних українських театрів з періодичністю раз на тиждень, онлайн-трансляцію вистав і концертів у межах програми фестивалю «Гогольфест Дніпро».
Вистави та інший контент транслюють і зберігають на сайті opentheatre.net.
Автори проєкту «Древній Звенигород: брендинг і промоція Княжої Столиці» розробили віртуальну 3D-модель міста XI-XIII сторіччя Звенигород – однієї з трьох перших княжих столиць на українському Прикарпатті. Мета – популяризувати нинішню пам’ятку археології, що розташована за 25 км від Львова. Вигляд міста відтворили на різних етапах його розвитку і показали 250-річну історію у двохвилинному ролику. Окрім 3D-моделі автори розробили айдентику майбутнього парку, відкриття якого заплановане на кінець 2020 року, та провели його презентацію у кількох містах України та Польщі.
Проєкт «Карта кіно Одеси»: платформа про виробництво кіно презентували у рамках Одеського кінофестивалю в липні 2019 року. Проєкт передбачав створення веб-ресурсу про кіно в Одесі з інтерактивною мапою локацій відомих класичних фільмів, знятих в Одесі від початку винайдення кінематографу. Filmar.online — це перше інтернет-видання про кіновиробництво в Одесі. Заснований у 2019-му, у рік святкування сторіччя Одеської кіностудії, ресурс висвітлює сучасне кіновиробництво в Одесі, її кіномитців, фестивалі та індустрійні події, історії кіно в Одесі. Мета проєкту — промоція Одеси як регіону з різноманіттям локацій, вигідними можливостями для зйомок і постпродакшену та віковою традицією кіновиробництва.